Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

FAKTY: Príbeh pádu lietadla Germanwings vo Francúzsku od A po Z

Na snímke tabuľa s príletmi ukazuje let 4U 9525 z Barcelony bez statusu na letisku v Düsseldorfe 24. marca 2015. Foto: TASR/AP/Frank Augstein

TASR prináša kľúčové fakty, ktoréí ilustrujú príbeh tragickej leteckej katastrofy airbusu vo francúzskych Alpách, pri ktorej zahynulo 150 ľudí.

Paríž 25. marca (TASR) - Pre objasnenie príčin utorkovej havárie lietadla spoločnosti Germanwings bude kľúčové získanie informácií o tom, čo sa dialo v lietadle v čase medzi 10.30 a 10.31 h. Uviedla to dnes v rozhovore pre rozhlasovú stanicu RTL francúzska ministerka dopravy Ségolene Royalová.



Royalová spresnila, že krátko po 10.31 h sa pilot lietadla odmlčal. Lietadlo vtedy začalo bez povolenia klesať. Letový dispečer pilota kontaktoval, ale nedostal odpoveď. Lietadlo naďalej klesalo. O 10.37 h bol kontrolnou vežou vyhlásený stav núdze. O 10.40 h bolo lietadlo vo výške asi 2000 m a krátko po 10.47 h zmizlo z radarov, uviedla ministerka.

Na archívnej snímke z 7. marca 2015 Airbus A320 nemeckej leteckej spoločnosti Germanwings na letisku v Kolíne nad Rýnom.
Foto: TASR/AP


O 10.48 h odštartovali záchranné helikoptéry, ktoré sa na miesto nešťastia dostali o 11.10 h, keď podali správu, že lietadlo sa zrútilo.

Na videosnímke pohľad na trosky dopravného lietadla neďaleko obce Seyne-les-Alpes, ktoré sa zrútilo vo francúzskych Alpách v utorok dopoludnia 24. marca 2015. Dopravné lietadlo Airbus A320 so 150 pasažiermi sa zrútilo v utorok dopoludnia vo francúzskych Alpách. Airbus spoločnosti Germanwings smeroval zo španielskej Barcelony do nemeckého Düsseldorfu.
Foto: TASR/AP


Francúzske médiá informovali, že posádka počas letu nevyslala nijaký núdzový signál. Poveternostné podmienky v oblasti boli priaznivé. Pilot bol skúsený, na lietadlách typu Airbus mal nalietaných vyše 6000 letových hodín.

Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve dnes uviedol, že nájdená čierna skrinka z havarovaného lietadla Airbus A320 je síce poškodená, ale je použiteľná na analýzu.

Podľa zdroja blízkeho vyšetrovaniu skrinku dnes dopravili do Paríža. Ide o tzv. zvukový záznamník CVR (cockpit voice recorder) so záznamom komunikácie v kabíne lietadla.

Po druhej skrinke, ktorá zaznamenávala technické dáta letu, sa stále pátra.



Cazeneuve dnes v rozhovore pre rozhlasovú stanicu RTL uviedol, že vyšetrovatelia musia preveriť všetky možné príčiny leteckého nešťastia. Alternatíva, že šlo o teroristický útok, podľa neho nie je veľmi pravdepodobná.

Pátranie v horskom masíve Trois Évechés - v oblasti, kam sa v utorok zrútilo lietadlo spoločnosti Germanwings - sa obnovilo dnes ráno. Cieľom pátrania je nájsť telesné pozostatky 150 obetí leteckého nešťastia a trosky lietadla, ktoré sa nachádzajú na veľkej ploche, ako aj zabezpečiť "miesto činu".

Méolans-Revel
Foto: Méolans-Revel


Oblasť v katastri obce Méolans-Revel, v ktorej sa pátra, je rozľahlá a v ťažko prístupnom horskom teréne. Lokalita je prístupná jedine výsadkom pátračov z vrtuľníkov alebo peším výstupom. Do pátracej akcie bolo zmobilizovaných vyše 300 hasičov, 300 príslušníkov žandarmérie a 15 vrtuľníkov ozbrojených síl a civilnej obrany.

Hovorca francúzskeho ministerstva vnútra Paul-Henry Brandet informoval, že v tejto časti Álp v noci nadnes pršalo a snežilo, terén je klzký, čo sťažuje prístup do odľahlej časti masívu.

Centrálou pátracej akcie je horská obec Seyne-les-Alpes, kam dnes popoludní dorazí prezident Francois Hollande, nemecká kancelárka Angela Merkelová a španielsky premiér Mariano Rajoy. Dnes tam očakávajú aj príbuzných obetí.

V obci je pre nich okrem informačného centra s psychologickou pomocou pripravená aj improvizovaná kaplnka. K dispozícii sú aj tlmočníci z nemčiny a španielčiny. Starosta obce Francis Hermitte uviedol, že občania ponúkli ubytovanie príbuzných obetí, keďže v obci nie je dostatok izieb na prenájom.



Pri nešťastí prišlo o život všetkých 150 ľudí na palube - 144 cestujúcich a šiesti členovia posádky. Okrem 67 občanov Nemecka, 45 Španielov a zatiaľ neznámeho počtu Turkov cestovali lietadlom aj dvaja občania Austrálie a po jednom občanovi Dánska a Holandska.

Britský minister zahraničných vecí Philip Hammond v noci nadnes informoval, že medzi obeťami leteckého nešťastia na juhu Francúzska sú zrejme aj dvaja britskí občania - matka so sedemmesačným synom.

Izraelské ministerstvo zahraničných vecí dnes uviedlo, že medzi obeťami je aj občan Izraela žijúci v Španielsku.

Podľa kazašského ministerstva zahraničných vecí v lietadle cestovali aj tri osoby narodené v Kazachstane.