Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Farmári vo Varšave protestovali proti politike EÚ a dovozu z Ukrajiny

Poľskí poľnohospodári s národnými vlajkami a nahnevanými heslami napísanými na tabuliach protestujú proti ekologickej politike Európskej únie, ktorá obmedzuje ich produkciu, a proti dovozu lacného obilia a iných potravín z Ukrajiny vo Varšave v Poľsku v utorok 27. februára 2024. Foto: TASR/AP

Demonštranti sa zhromaždili na hlavnej križovatke neďaleko varšavského Paláca kultúry a vedy a začali spoločne kráčať k budove parlamentu.

Varšava 27. februára (TASR) - Centrom Varšavy v utorok pochodovali tisíce farmárov na protest proti poľnohospodárskej politike Európskej únie a dovozu lacných výrobkov z Ukrajiny. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP.

Demonštranti sa zhromaždili na hlavnej križovatke neďaleko varšavského Paláca kultúry a vedy a začali spoločne kráčať k budove parlamentu. V porovnaní s predošlými protestmi do mesta neprišli s traktormi ani inou technikou. Pochod plánovali skončiť pred kanceláriou premiéra Donalda Tuska, ktorý bol v utorok v Prahe na stretnutí so svojím českým náprotivkom Petrom Fialom.

Farmári podľa svojich vyjadrení požadujú, aby poľská vláda odstúpila od tzv. Európskej zelenej dohody - iniciatívy, ktorá má pomôcť s ochranou životného prostredia a je súčasťou snahy 27 členských štátov EÚ znížiť emisie skleníkových plynov. Podľa európskych farmárov sú tieto plány príliš nákladné.

Poľskí poľnohospodári tiež chcú, aby sa uzavrela hranica s Ukrajinou pre dovoz obilia a iných agrokomodít, ktorý podľa nich predstavuje nespravodlivú konkurenciu a spôsobuje znižovanie cien na domácom trhu. Na spoločných hraniciach oboch krajín poľskí farmári protestujú a blokujú dopravu už niekoľko týždňov.

Tusk v Prahe uviedol, že plánuje spolupracovať s Bruselom, aby sa našlo riešenie vyhovujúce požiadavkám poľských farmárov, ktorých hnev označil za opodstatnený. Poľsko aj Česko podľa Tuska chcú naďalej pomáhať Ukrajine, ale aj poľským poľnohospodárom, ktorí pociťujú "negatívne účinky" konkurencie ukrajinskej produkcie.