Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Favoritom prezidentských volieb v Bielorusku je opäť Lukašenko

Alexander Lukašenko Foto: TASR/AP

Lukašenko vyšiel ako víťaz z prezidentských volieb v rokoch 1994, 2001, 2006 i 2010.

Minsk 9. októbra (TASR) - Kampaň pred prezidentskými voľbami v Bielorusku vrcholí. Ústredná volebná komisia (ÚVK) dnes informovala o plnej pripravenosti na hlasovanie v súlade s medzinárodnými štandardmi, informovala agentúra TASS.

ÚVK v uplynulých dňoch vykonala generálnu skúšku práce volebných komisií a počítačových a komunikačných systémov a sietí, ktoré budú použité v nedeľu počas hlasovania.

O funkciu hlavy štátu sa vo voľbách uchádzajú štyria kandidáti: okrem súčasného prezidenta Alexandra Lukašenka je to aj predseda Liberálnodemokratickej strany Sergej Gajdukevič, predstaviteľka občianskej kampane Hovor pravdu Taťjana Korotkevičová a predseda Bieloruskej vlasteneckej strany Nikolaj Ulachovič.

Lukašenko vyšiel ako víťaz z prezidentských volieb v rokoch 1994, 2001, 2006 i 2010 a predpokladá sa, že vyhrá aj v nedeľňajšom hlasovaní.

Kandidát Gajdukevič sa o úrad prezidenta uchádza tretíkrát: v roku 2001 získal podporu 2,4 percenta voličov, v roku 2006 ho podporilo 3,5 percenta a v roku 2010 sa kandidatúry počas kampane vzdal.

Korotkevičová je členkou Bieloruskej sociálnodemokratickej strany (Gramada) a v voľbách v roku 2012 bola jej kandidátkou na funkciu poslanca bieloruského parlamentu, nebola však zvolená.

Ulachovič vedie okrem strany aj organizáciu Bieloruské kozáctvo, kde zastáva funkciu hlavného atamana. Na úrad prezidenta kandiduje po prvý raz.

K nadchádzajúcim voľbám sa vyjadrila aj bieloruská spisovateľka Svetlana Alexijevičová, ktorá sa vo štvrtok stala laureátkou Nobelovej ceny za literatúru. V rozhovore pre agentúru Reuters poukázala na rezignáciu oponentov Lukašenka, ktorý sa dostal k moci v roku 1994 a nejaví náznaky, že by sa chcel z politiky stiahnuť.

"Nepôjdem voliť v týchto voľbách, lebo vieme, kto ich vyhrá," dodala spisovateľka, ktorá teraz žije v Minsku po tom, ako strávila mnohé roky v západnej Európe.

Bývalý kandidát bieloruskej opozície v prezidentských voľbách Nikolaj Statkevič vyzval na protestné demonštrácie pred voľbami, ale podobné akcie v uplynulých mesiacoch sprevádzala veľmi nízka účasť.