Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Favoritom na nového juhokórejského prezidenta je Mun Če-in

Na kombosnímke favorit na nového juhokórejského prezidenta Mun Če-in, ktorý bol vo voľbách hlavy štátu v roku 2012 protikandidátom nedávno zosadenej prezidentky Pak Kun-hje, obaja na kombosnímke. Foto: TASR/AP

Ukázali to výsledky prieskumu, o ktorých v nedeľu informovali miestne médiá.

Soul 13. marca (TASR) - Za favorita na nového juhokórejského prezidenta je považovaný bývalý predseda Demokratickej strany (DP) Mun Če-in, ktorý bol vo voľbách hlavy štátu v roku 2012 protikandidátom nedávno zosadenej prezidentky Pak Kun-hje. Ukázali to výsledky prieskumu, o ktorých v nedeľu informovali miestne médiá.

Mun v tomto prieskume získal 29,9 percenta hlasov, oznámila juhokórejská tlačová agentúra Jonhap.

So 17-percentnou podporou skončil An Hui-džung, ktorý je guvernérom provincie Južný Čchungčchong, zatiaľ čo úradujúci prezident, premiér Hwang Kjo-an, dostal iba 9,1 percenta hlasov.

Mun Če-in mal v tomto prieskume najväčšiu podporu vo všetkých regiónoch s výnimkou provincie Kangwon a južného ostrova Čedžu.

Na prieskume sa zúčastnilo 2046 občanov. Na objednávku juhokórejských médií - agentúry Jonhap a televíznej a rozhlasovej spoločnosti KBS - ho uskutočnili kórejské prieskumné agentúry.

Očakáva sa, že prezidentské voľby v Južnej Kórei budú začiatkom mája, keďže krajina hľadá náhradu za zosadenú hlavu štátu.

Ústavný súd v piatok potvrdil, že odvolanie 65-ročnej Pak Kun-hje z funkcie prezidentky je definitívne.

Prvú ženu v tejto funkcii v Južnej Kórei zosadil dočasne vlani v decembri parlament na základe obvinení, že sa spolčila so svojou dlhoročnou priateľkou Čche Son-sil, aby vylákali peniaze od najväčších spoločností krajiny, a že jej umožnila zasahovať do štátnych záležitostí.