Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Faymann chce posielať utečencov z hraníc EÚ v Grécku do Turecka

Rakúsky kancelár Werner Faymann Foto: TASR

Tento návrh má uľahčiť realizáciu dohody medzi Ankarou a EÚ.

Viedeň 5. februára (TASR) - Rakúsky sociálnodemokratický kancelár Werner Faymann chce priamo do Turecka vracať všetkých utečencov, ktorých na vonkajších hraniciach EÚ v Grécku zadržia príslušníci agentúry Frontex. Tento návrh predložil tureckému premiérovi Ahmetovi Davutoglovi počas darcovskej konferencie o Sýrii, ktorá sa konala vo štvrtok v Londýne, informujú sobotňajšie vydania novín Kronen Zeitung a Österreich.

"Všetkých treba zachrániť, ale potom treba týchto ľudí poslať späť do Turecka. Frontex potom nebude už len záchranný program, ale skutočne program na ochranu hraníc," povedal Faymann pre denník Österreich. Pripustil, že Ankara bude musieť v prípade tejto "maximálnej varianty" spolupracovať.

Faymannova hovorkyňa pre agentúru APA spresnila, že tento návrh má uľahčiť realizáciu dohody medzi Ankarou a EÚ. Členské štáty Európskej únie tento týždeň schválili finančnú pomoc Turecku vo výške tri miliardy eur. Vyčlenené finančné prostriedky by mali pomôcť zlepšiť životné podmienky utečencov zdržujúcich sa v Turecku a zabrániť tak ich hromadnému odchodu do krajín EÚ.

Turecko má na svojom území okolo dva milióny utečencov zo Sýrie a zároveň je tranzitnou krajinou pre tých, ktorí sa snažia dostať cez Grécko do bohatších krajín Európskej únie.

V Kronen Zeitung označil Faymann svoj návrh za "jediné opatrenie, ktoré pôsobí radikálne a úplne rozbije pašerácky model".

Faymann chce zároveň v rámci "plánu B" paralelne pracovať na ochrane hraníc Rakúska. "Ide o núdzové riešenie, ale nemôžeme sa vydať napospas plánu A," povedal pre Kronen Zeitung.