Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Počet násilných trestných činov v USA medziročne rastie o 3,4 percenta

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Aktuálna výročná správa potvrdzuje, že nárast, ktorý v súvislosti s týmito násilnými činmi v Spojených štátoch zaznamenali už v roku 2015, zrejme nebol ojedinelým javom, informoval americký FBI.

Washington 26. septembra (TASR) - Počet násilných trestných činov, ktoré zaznamenali vlani v Spojených štátoch, medziročne stúpol o 3,4 percenta, čo predstavuje vôbec najvyšší takýto nárast za uplynulých 25 rokov.

Informoval o tom v pondelok americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) vo svojej výročnej správe o zločinoch v USA. O 7,9 percent podľa zmienenej správy narástol medziročne počet vrážd v USA. Viac bolo tiež znásilnení, lúpeží a útokov s ťažkým ublížením na zdraví.

Aktuálna výročná správa tak potvrdzuje, že nárast, ktorý v súvislosti s týmito násilnými činmi v Spojených štátoch zaznamenali už v roku 2015, zrejme nebol ojedinelým javom, informoval FBI. Dovtedy pritom medziročne takýchto kriminálnych činov výlučne ubúdalo.

V novej správe FBI zároveň mierne skorigoval svoje predošlé údaje o násilnej činnosti v USA za rok 2015. Tá totiž predvlani stúpla až o 3,3 percenta, a nie 3,1 percenta, ako pôvodne úrad uvádzal. Počet vrážd sa v roku 2015 zvýšil o 11,4 percenta.

Nárast v celkovej miere násilia bol v rokoch 2015, ako aj 2016 vôbec najvyšším, aký medziročne v takejto kriminálnej činnosti zaznamenali v USA od roku 1991, dodal FBI.