Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

FBI obvinila KĽDR z kyberútoku na Sony

Kim Čong-un Foto: TASR/AP Photo

Vláda amerického prezidenta Baracka Obamu oficiálne obvinila Severnú Kóreu zo zodpovednosti za zničujúci hackerský útok proti filmovej spoločnosti Sony Pictures Entertainment. KĽDR obvinenia odmieta.

Washington 19. decembra (TASR) - Vláda amerického prezidenta Baracka Obamu dnes oficiálne obvinila Severnú Kóreu zo zodpovednosti za zničujúci hackerský útok proti filmovej spoločnosti Sony Pictures Entertainment.

Administratíva poskytla dosiaľ najpodrobnejší komentár k nákladnému a rozsiahlemu útoku, na ktorý bude zrejme americká strana reagovať, napísala tlačová agentúra AP.

Americký Federálny vyšetrovací úrad (FBI) vo vyhlásení uviedol, že má dostatok dôkazov na vyjadrenie záveru, že za hackerským útokom stojí Severná Kórea. Výsledkom útoku bol únik a odhalenie desaťtisícov e-mailov i ďalších materiálov filmovej spoločnosti Sony Pictures, americkej dcérskej firmy koncernu Sony.

"Akcia Severnej Kórey mala za cieľ spôsobiť značnú škodu americkému biznisu a potlačiť právo amerických občanov na sebavyjadrenie. Takéto zastrašovanie ďaleko vybočuje z rámca prijateľného správania štátu,"
uviedol FBI vo vyhlásení.

FBI poukázal okrem iného na to, že na hackerskom útoku proti spoločnosti Sony zistil podobné technické črty, aké mali aj predchádzajúce "zákerné kyberaktivity" spáchané priamo Severnou Kóreou.

Predstavitelia Obamovej vlády dosiaľ odmietali otvorene obviniť Severnú Kóreu. Teraz tvrdia, že zvažujú rôzne reakcie.

Počítačový útok vyústil dokonca do teroristických hrozieb, ktoré donútili spoločnosť Sony zrušiť vianočné premiéry svojho satirického filmu Šialené interview. Komédia sa zaoberá prípravou atentátu na severokórejského vodcu Kim Čong-una. Hackeri sa vyhrážali, že zaútočia na každého, kto si príde do kín pozrieť tento film, a spomenuli v tejto súvislosti útoky z 11. septembra 2001.

Hackeri, ktorí podnikli kyberútok na Sony, pochválili rozhodnutie spoločnosti zrušiť premietanie filmu Šialené interview. Podľa tlačovej agentúry Reuters tiež uviedli, že ukradnuté údaje spoločnosti budú v bezpečí, ak bude naďalej plniť ich podmienky a "nebude robiť problémy". Informovala o tom dnes americká spravodajská stanica CNN, ktorá sa odvolala na odkaz od hackerov.

Severná Kórea popiera obvinenia americkej FBI zo zodpovednosti za hackerský útok proti filmovej spoločnosti Sony Pictures.

Severokórejský diplomat pri OSN, Kim Song, pre agentúru AP však zároveň podotkol, že satirický film The Interview z produkcie Sony Pictures, ktorého sa kauza týka, očierňuje jeho krajinu. "Je to zosmiešňovanie našej suverenity, čo odmietame," uviedol Kim.

Spomínaná komédia opisuje prípravu atentátu na severokórejského vodcu Kim Čong-una. Hollywoodske filmové štúdiá boli tento týždeň donútené zrušiť premiéru filmu po tom, čo sa viaceré americké siete kín rozhodli film nepremietať kvôli hrozbe násilných útokov zo strany hackerov. Hackeri sa vyhrážali aj radovým divákom, ktorí by mali v pláne ísť si film pozrieť do kina.

Americký Federálny vyšetrovací úrad (FBI) včera vo vyhlásení uviedol, že má dostatok dôkazov na to, aby zodpovednosť za pirátske útoky na počítačové servery filmovej spoločnosti prisúdil Severnej Kórei.

"Analyzujeme alternatívy, ktoré by nám umožnili uviesť film na inej platforme," uviedol riaditeľ štúdia Michael Lynton v televíznom rozhovore pre CNN. Šéf spoločnosti ďalej povedal, že by bol rád, keby si verejnosť mohla film pozrieť, ale doteraz žiadne iné médium neprejavilo záujem.

Spoločnosť týmto vyhlásením reaguje na výčitky amerického prezidenta Baracka Obamu, ktorý v piatok uviedol, že Sony pri zrušení kinopremiéry urobila chybu a poddala sa zastrašovaniu. Obama povedal, že rozhodnutie spoločnosti môže vytvoriť nebezpečný precedens.

"Nevzdali sme to, vytrvali sme a nepodvolili sme sa," zdôraznil Lynton a dodal, že "prezident, médiá a verejnosť sa mýlia" v interpretácii príčin, ktoré viedli firmu stiahnuť uvedenie filmu.

Spravodajský portál CNN dodal, že už od stredy, kedy Sony zrušila premiéru, sa šíria špekulácie, že by spoločnosť mohla film zverejniť na internete. Sony napríklad vlastní webovú stránku crackle.com, na ktorej diváci môžu pozerať filmy alebo seriály z produkcie Sony Pictures online.

Lynton v interview uviedol, že Sony zvažuje viacero možností.