Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

FBI pátra po nebezpečnej žene, pobláznenej do masakru v Columbine

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Úrady totiž dostali vyhrážky, a preto uzavreli strednú školu v meste Columbine - kde sa v roku 1999 odohral smutne známy masaker - a ďalšie školy v americkom štáte Colorado.

Washington 17. apríla (TASR) - Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) pátral v utorok po "ozbrojenej a extrémne nebezpečnej" žene. Úrady totiž dostali vyhrážky, a preto uzavreli strednú školu v meste Columbine - kde sa v roku 1999 odohral smutne známy masaker - a ďalšie školy v americkom štáte Colorado.

Úrad šerifa v okrese Jefferson, kam mesto Columbine patrí, a FBI uviedli, že 18-ročná Sol Paisová odcestovala v predchádzajúci deň do Colorada a "vyhrážala sa" násilím. Je "pobláznená do masakru" v Columbine, upozornil FBI.

"Je ozbrojená a pokladaná za extrémne nebezpečnú," oznámila polícia, ktorú citovali tlačové agentúry DPA a AP.

Ženu naposledy videli pri hranici okresu Jefferson; mala na sebe čierne tričko, maskáčové nohavice a čierne topánky "kanady", uviedli úrady.

Okresný úrad pre správu škôl už skôr na Twitteri napísal, že uzavreli strednú školu v Columbine a ďalších 21 škôl neďaleko štátneho hlavného mesta Denver. To znamená, že činnosť pokračovala ako obvykle, ale vstup do školských areálov aj odchod z nich bol prísne kontrolovaný a obmedzený. Žiakov nakoniec pustili domov. Úrady neskôr v tweete uviedli, že všetci žiaci sú v poriadku.

Uzavretie škôl nariadili krátko pred 20. výročím smutne známej streľby na strednej škole v Columbine, jednej z najhorších v dejinách USA.

Dvaja tínedžeri, bývalí žiaci školy, sa 20. apríla 1999 ozbrojili pištoľami, puškami a bombami a zabili 12 študentov a jedného učiteľa, potom spáchali samovraždu. Tento masaker šokoval Spojené štáty a otriasol životom tamojšej spoločnosti.