Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

FBI vyšetruje prípadné prepojenie Ruska a Trumpových spolupracovníkov

- Hovorca Bieleho domu Sean Spicer. Foto: TASR AP

Hovorca Bieleho domu Sean Spicer dnes vyhlásil, že nie sú žiadne dôkazy o tom, že tím prezidenta Trumpa mal tajnú dohodu s Rusmi o spolupráci a zasahovaní do amerických prezidentských volieb.

Washington 20. marca (TASR) - Hovorca Bieleho domu Sean Spicer dnes vyhlásil, že nie sú žiadne dôkazy o tom, že tím prezidenta USA Donalda Trumpa mal tajnú dohodu s Rusmi o spolupráci a zasahovaní do amerických prezidentských volieb v roku 2016. Trump dnes už skôr zverejnil na Twitteri odkaz v podobnom duchu.

"Vyšetrovať to a mať dôkazy sú dve rozdielne veci," povedal Spicer po tom, čo riaditeľ amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) James Comey dnes zákonodarcom v Kongrese potvrdil, že FBI vyšetruje prípadné kontakty členov Trumpovej kampane a Ruska.

Spicer tiež vyhlásil, že Trump sa neospravedlní bývalému prezidentovi Barackovi Obamovi za obvinenia, že nariadil odpočúvanie newyorskej budovy Trump Tower.

Spicer o dnešnej výpovedi Comeyho pred výborom Snemovne reprezentantov pre spravodajské služby poznamenal, že je to len prvé z mnohých vypočúvaní v Kongrese.

Spicer takisto poukázal na vyhlásenia Comeyho, že v rámci údajných snáh Ruska o ovplyvnenie amerických prezidentských volieb neboli zmanipulované žiadne hlasy voličov.

Šéf FBI Comey dnes pred výborom snemovne potvrdil, že úrad skutočne vyšetruje prípadné kontakty a prípadnú spoluprácu Ruska s Trumpovými spolupracovníkmi a že ide o širšie vyšetrovanie ruského zasahovania do vlaňajších prezidentských volieb v USA.

Toto mimoriadne odhalenie a prvé verejné potvrdenie vyšetrovania, ktoré sa začalo už vlani v lete, vyslovil Comey v úvode svojej výpovede pred výborom.

Comey pripustil, že FBI zvyčajne nediskutuje o prebiehajúcom vyšetrovaní, ale dostal povolenie tak urobiť, lebo v tomto prípade ide o výnimočne vážny verejný záujem.

"Práca na tom je veľmi zložitá, preto vám rozhodne nemôžem oznámiť, kedy vyšetrovanie uzavrieme," dodal Comey pred výborom.

Demokrati vo výbore žiadali podrobnosti o stave vyšetrovania FBI, pričom republikáni opakovane upozorňovali, že by mohli byť v médiách nevhodne zverejnené niektoré tajné informácie a zistenia z vyšetrovania.