Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Federálna letecká správa preverí kontrolu kvality u Boeingu

Na snímke odtrhnuté dvere lietadla Boeing 737 MAX 9 našli v záhrade 8. januára 2024 v Portlande. Foto: TASR/AP

Z lietadla Boeing 737 MAX 9 spoločnosti Alaska Airlines odpadla minulý týždeň počas letu výplň núdzového východu a uvoľnené skrutky na tomto istom type lietadiel objavil aj dopravca United Airlines.

Washington 11. januára (TASR) - Americká Federálna letecká správa (FAA) vo štvrtok oznámila, že prešetrí procesy kontroly kvality u výrobcu lietadiel Boeing po tom, čo z lietadla Boeing 737 MAX 9 spoločnosti Alaska Airlines odpadla minulý týždeň počas letu výplň núdzového východu a uvoľnené skrutky na tomto istom type lietadiel objavil aj dopravca United Airlines. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry AFP.

"K tomuto incidentu nemalo nikdy dôjsť a už ani nikdy nesmie," uviedla FAA v písomnom vyhlásení.

Panel vypĺňajúci núdzový východ sa z lietadla uvoľnil nad americkým štátom Oregon vo výške asi päť kilometrov a dopadol na zadný dvor súkromného domu. Pilotom sa podarilo s lietadlom núdzovo pristáť a nikomu sa nič vážne nestalo.

Americké úrady medzičasom nariadili zastaviť prevádzku celkovo 171 lietadiel B-737 MAX 9 s tou istou konfiguráciou, akú mal stroj Alaska Airlines.

FAA podľa svojho štvrtkového vyhlásenia "prešetruje, či Boeing riadne zabezpečil, aby boli jeho finálne výrobky v súlade so schváleným dizajnom a v stave na bezpečnú prevádzku podľa noriem FAA". Úrad zdôraznil, že pri rozhodovaní, kedy opäť povolí prevádzku maxov, bude hrať hlavnú úlohu bezpečnosť, nie čas.

Šéf Boeingu Dave Calhoun tento týždeň priznal zodpovednosť firmy za incident Alaska Airlines a prisľúbil, že spoločnosť sa k tomu postaví so "všetkou transparentnosťou".