Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Súd v Brazílii povolil exprezidentovi prijímať vo väzení návštevy

Brazílsky najvyšší súd vo štvrtok 5. apríla 2018 zamietol žiadosť bývalého prezidenta Luiza Inácia Lulu da Silvu ostať na slobode v čase pred októbrovými prezidentskými voľbami. Foto: TASR/AP

Lulu da Silvu uznali vlani za vinného z korupcie a prania špinavých peňazí a odsúdili ho na deväť a pol roka vo väzení.

Sao Paolo 4. mája (TASR) - Federálny súd v Brazílii povolil priateľom a spolupracovníkom bývalého prezidenta Luiza Inácia Lulu da Silvu, aby ho navštevovali vo väzení. V noci na piatok o tom informoval internetový portál UOL.

Podľa neho exprezident môže vo väzení každý týždeň prijať najviac dvoch hostí, ktorými však nesmú byť jeho príbuzní ani právnici.

Hneď vo štvrtok exprezidenta vo väzení v meste Curitiba vo federatívnom štáte Paraná na juhu krajiny navštívili senátorka Gleisi Hoffmannová a exminister obrany Jaques Wagner.

Lulu da Silvu, ktorý bol prezidentom Brazílie v rokoch 2003-2011, uznali vlani za vinného z korupcie a prania špinavých peňazí a odsúdili ho na deväť a pol roka vo väzení. Súd v Porto Alegre tento verdikt v januári potvrdil a sprísnil mu trest väzenia na 12 rokov a jeden mesiac. Jeho advokáti sa sériou odvolaní snažili zabrániť alebo oddialiť nástup do väzenia, súdy však všetky ich odvolania zamietli a začiatkom apríla nastúpil na výkon trestu.

Napriek právoplatnému odsúdeniu ľavicová Strana pracujúcich (PT) naďalej presadzuje opätovnú kandidatúru Lulu da Silvu na najvyšší post v krajine.

O tom, či sa Lula da Silva bude môcť uchádzať o najvyššiu funkciu v štáte, rozhodne volebná komisia - podľa zákona však osoba odsúdená za korupciu súdom druhého stupňa stráca právo zastávať volenú funkciu. Samotný exprezident popiera, že by pochybil, pričom sa označuje za politického väzňa a obeť sprisahania pravicových politikov, justície a médií.