Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Federálny úrad pre vyšetrovanie začal vyšetrovanie streľby v Daytone

Záchranári vynášajú telá obetí z miesta masovej streľby v meste Dayton, v americkom štáte Ohio 4. augusta 2019. Foto: TASR/AP

Špeciálny agent Todd Wickerham informoval, že vyšetrovatelia sa pokúsia zistiť, aké ideológie ovplyvnili 24-ročného Connora Bettsa.

Dayton 7. augusta (TASR) - Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) začal vyšetrovanie nedeľnej streľby v meste Dayton v štáte Ohio, ktorá si vyžiadala deväť obetí. Poukázal pritom na strelcov záujem o násilnú ideológiu, uviedla v utorok agentúra AP.

Špeciálny agent Todd Wickerham informoval, že vyšetrovatelia sa pokúsia zistiť, aké ideológie ovplyvnili 24-ročného Connora Bettsa. FBI sa snaží tiež zistiť, kto mu mohol pomáhať a prečo si vybral za cieľ daytonskú zábavnú štvrť Oregon.

Policajný šéf v Daytone Richard Biehl uviedol, že Betts bol posadnutý násilím a vyjadril "túžbu spáchať masovú streľbu". Polícia však podľa televíznej stanice CNN stále nevie, čo ho k streľbe motivovalo.

Agentúra AP pripomína, že Betts mal masku a nepriestrelnú vestu, keď spustil paľbu zo skrátenej verzie pušky AR-15 pred nočnými klubmi v Daytone. Zabil svoju mladšiu sestru a osem ďalších osôb, pričom 37 ďalších ľudí utrpelo zranenia - štrnásti strelné. Policajti ho zastrelili do 30 sekúnd, odkedy spustil paľbu.

Ďalších 22 ľudí prišlo o život pri sobotňajšej streľbe v nákupnom centre v texaskom meste El Paso. Podozrivý 21-ročný páchateľ Patrick Crusius je vo väzbe, čelí obvineniu z vraždy s priťažujúcimi okolnosťami a hrozí mu trest smrti.

Pred masakrou ešte zverejnil na internete rasistický a protiimigračný manifest. V ňom vyjadril nenávisť voči "hispánskej invázii" do mesta El Paso a pochvalne sa vyjadril o nedávnych masakrách v dvoch novozélandských mešitách.

Niektorí domáci sú skeptickí pred Trumpovou návštevou miest masovej streľby



Americký prezident Donald Trump plánuje v stredu priniesť posolstvo národnej jednoty na miesta najnovších masových strelieb, čo vyvolalo skeptickú reakciu od niektorých domácich obyvateľov ako aj demokratických kandidátov v prezidentských voľbách.

Trumpa očakávajú ráno miestneho času v Daytone v štáte Ohio a popoludní v texaskom El Pase, kde má v úmysle utešiť členov rodín obetí a oceniť tých, ktorí zasahovali v reakcii na streľby ako prví. Hovorca Bieleho domu Hogan Gidley uviedol, že Trump sa tiež chce rozprávať o spôsoboch, ako do budúcnosti predísť takémuto násiliu.

Americký prezident je však v súvislosti s útokmi obviňovaný z toho, že svojou protiimigračnou rétorikou napomáha šíreniu neznášanlivosti v krajine. Niektorí idú podľa agentúry AP až tak ďaleko, že tvrdia, že pomáha vytvárať nenávisť, ktorá takéto streľby umožnila.

V sobotu zastrelil 21-ročný Patrick Crusius v nákupnom stredisku v meste El Paso 22 ľudí. O 13 hodín neskôr sa odohrala ďalšia streľba pred barom v meste Dayton v štáte Ohio, kde 24-ročný Connor Betts zabil deväť ľudí vrátane svojej sestry.