Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Do Fergusonu dorazilo vyše 2200 príslušníkov Národnej gardy

Policajti hliadkujú po tom, čo veľká porota v americkom štáte Missouri sa rozhodla nevzniesť obvinenie voči policajtovi Darrenovi Wilsonovi, ktorý 9. augusta pri zásahu smrteľne postrelil údajne neozbrojeného 18-ročného černošského chlapca Michaela Browna, 24. novembra 2014 vo Fergusone. Foto: TASR/AP

Vo Fergusone vypukli v pondelok večer nepokoje po tom, ako sa veľká porota rozhodla neobviniť belošského policajta, ktorý pri zásahu v auguste zastrelil neozbrojeného černošského tínedžera.

Ferguson 25. novembra (TASR) - Guvernér amerického štátu Missouri Jay Nixon dnes oznámil, že v oblasti mesta Ferguson dnes večer umiestnia vyše 2200 príslušníkov Národnej gardy pre prípad ďalších násilností.



Vo Fergusone vypukli v pondelok večer nepokoje po tom, ako sa veľká porota rozhodla neobviniť belošského policajta, ktorý pri zásahu v auguste zastrelil neozbrojeného černošského tínedžera.

Priamo do samotného mesta vyšlú stovky ďalších členov Národnej gardy, uviedol Nixon s tým, že v noci na dnes ich tam bolo okolo 700. Zvyšní budú pripravení neďaleko na rýchlu reakciu v prípade potreby, informovala agentúra AP.



Starosta Fergusonu James Knowles predtým povedal, že po vypuknutí nepokojov, pri ktorých výtržníci zapálili alebo inak zničili viac než desiatku budov, nevyslali Národnú gardu dostatočne rýchlo. Knowles to podľa agentúry Reuters označil za "hlboko znepokojujúce" a v tejto súvislosti vyzval guvernéra, aby nasadil všetky potrebné zdroje na ochranu majetku a zabránenie ďalšiemu násiliu.

Policajt Darren Wilson, ktorý vo Fergusone zastrelil 18-ročného Michaela Browna, dnes v prvom rozhovore pre médiá povedal, že v konfrontácii s mladíkom by nič neurobil inak. Podľa vlastných slov cíti ľútosť nad stratou života, avšak má čisté svedomie, pokiaľ ide o jeho činy. Wilson pre televíziu ABC News tiež uviedol, že pri incidente s fyzicky oveľa väčším Brownom sa obával o svoj život, informovala agentúra DPA.

Starosta Knowles uviedol, že o budúcnosti Wilsona v policajnom zbore vo Fergusone sa zatiaľ nerozhodlo. Wilsona po streľbe z 9. augusta v súlade s bežnou praxou dočasne uvoľnili zo služby, na čom sa nič nezmenilo ani po rozhodnutí súdnej poroty, pretože pokračuje interné vyšetrovanie.

Obama: Každý, kto ničí majetok, by mal byť stíhaný

Prezident Spojených štátov Barack Obama v utorok uviedol, že každý, kto ničí majetok pri protestoch proti rozhodnutiu veľkej poroty v štáte Missouri, by mal byť stíhaný. Američanov rozhnevaných súdom vyzval, aby spoločne pracovali na zlepšení rasových vzťahov, informovala agentúra Reuters.

Obama sa druhý deň po sebe vyjadril k situácii v meste Ferguson v Missouri, kde veľká porota v pondelok rozhodla, že neobžaluje belošského policajta v prípade zastrelenia černošského tínedžera z augusta. Rozhodnutie poroty vyvolalo v meste násilné protesty.

"Podpaľovanie budov, áut, ničenie majetku, ohrozovanie ľudí, to je deštruktívne a pre to neexistuje žiadne ospravedlnenie. Sú to trestné činy. A ľudia by mali byť stíhaní, ak páchajú trestné činy," vyhlásil Obama vo vystúpení v Chicagu.

Násilnosti postavili Obamu pred výzvu, ako zmierniť nálady vo Fergusone, ale tiež riešiť znepokojenie černošských komunít, obviňujúcich policajtov z diskriminácie.

Obama uviedol, že má pochopenie pre tieto komunity. Ministrovi spravodlivosti Ericovi Holderovi dal v tejto súvislosti pokyn zorganizovať regionálne stretnutia komunitných lídrov s policajtmi po celej krajine s cieľom nájsť cesty na budovanie dôvery. Šéf Bieleho domu však zdôraznil, že žiadne pochopenie nemá pre tých, ktorí si myslia, že to, čo sa stalo vo Fergusone, je dôvodom na násilie.

Polícia: Odíďte z ulíc

Polícia v americkom meste Ferguson nariadil v noci na dnes protestujúcim odísť z ulíc po niekoľkých hodinách prevažne pokojných demonštrácií. Tie sa konali už druhý deň po sebe po tom, ako veľká porota rozhodla, že neobžaluje belošského policajta v prípade zastrelenia černošského tínedžera z augusta.

Protestujúci sa v utorok zhromaždili pred ústredím polície, aj keď ďalší obyvatelia mesta v štáte Missouri stále odstraňovali následky nepokojov z predošlej noci, počas ktorej došlo vo Fergusone k podpaľačstvu, rabovaniu a ďalším výtržnostiam. Napriek viacerým zatknutiam však bola situácia oveľa pokojnejšia.

Niekoľko hodín po súmraku sa menšia skupina oddelila od davu a pochodovala k polícii. Pred radnicou podpálili policajné vozidlo. Príslušníci polície oheň rýchlo zahasili a nasadili slzotvorný plyn. Krátko na to megafónmi protestujúcich vyzvali, aby opustili ulice, inak im hrozí zatknutie, informovala agentúra AP.

Protesty sa konali v utorok aj v ďalších mestách v USA. V neďalekom veľkomeste St. Louis demonštranti zablokovali dôležité križovatky, diaľnicu a most. Poriadková polícia zatkla niekoľko ľudí, ktorí sedeli uprostred diaľnice, a rozháňala dav paprikovým sprejom.

V New Yorku pochodovali stovky ľudí druhú noc po sebe v Manhattane, kde zneli heslá ako "Žiadna spravodlivosť, žiaden pokoj" či "Uväznite policajtov-vrahov". Polícia zatkla dvoch ľudí vrátane muža, ktorý hodil nádobu s falošnou krvou, ktorá zasiahla policajného komisára Williama Brattona.

V Seattli stovky stredoškolákov odišli z vyučovania a niekoľko sto ľudí zablokovalo diaľnicu počas dopravnej špičky. V hlavnom meste Washingtone sa jedna skupina demonštrantov zhromaždila pred riaditeľstvom metropolitnej polície a ohlásila okupačné protesty pred rôznymi budovami v priebehu 28 hodín.

Stovky ľudí pochodovali aj vo Filadelfii či v Los Angeles, kde policajti pri rozháňaní asi 50-člennej skupiny v centre mesta strieľali gumovými projektilmi do zeme.

V Chicagu sa po demonštráciách z predošlej noci desiatky protestujúcich usadili pred vchodom do kancelárie starostu Rahma Emanuela na radnici, kde plánovali zotrvať ďalšiu noc.

Polícia zatkla 44 ľudí

Polícia v americkom Fergusone dnes vyhnala protestujúcich z ulíc a zatkla 44 ľudí počas druhej, pokojnejšej noci demonštrácií, ktoré vypukli po tom, čo sa veľká porota rozhodla neobžalovať belošského policajta Darrena Wilsona zo zastrelenia neozbrojeného černošského tínedžera Michaela Browna z augusta tohto roka.

Informovala o tom polícia Fergusonu, predmestia St. Louis v americkom štáte Missouri, na ktorej vyhlásenie sa odvolali svetové tlačové agentúry.

Pre porovnanie, v noci na utorok bolo zatknutých 61 ľudí. Rozhnevané davy sa dopúšťali podpaľačstva, rabovania, vandalstva a občas prepukala streľba, na ktorú polícia reagovala salvami slzotvorného plynu a dymovými granátmi. Policajti museli hasiť i podpálené policajné auto a výtržníkom sa podarilo poškodiť niekoľko priečelí obchodov.

Protesty sa v utorok konali aj v ďalších mestách v USA - priamo v St. Louis, New Yorku, Washingtone, Chicagu, Seattli, Los Angeles či Philadelphii.