Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Festival LGBT komunity v Gruzínsku narušil dav oponentov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

V Gruzínsku, kde sa väčšina obyvateľstva hlási k pravoslávnej cirkvi, panuje nepriateľstvo voči sexuálnym menšinám, píše AP.

Tbilisi 9. júla (TASR) – Stovky oponentov hnutia za práva homosexuálov narušili v sobotu festival LGBT komunity v gruzínskom hlavnom meste Tbilisi, keď vtrhli na hlavné pódium, zakladali požiare a rabovali bary. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP.

Podľa námestníka gruzínskeho ministra vnútra Alexandra Darachvelidzeho boli účastníci tbiliského Pride festu bezpečne evakuovaní z miesta konania podujatia. Organizátori festivalu zároveň vyzvali ľudí, aby nechodili do parku pri jazere, v ktorom sa podujatie konalo.

Gruzínske médiá uviedli, že smerom k miestu konania podujatia pochodovalo približne 5000 ľudí. Mnohí z nich niesli gruzínske vlajky a náboženské ikony. Polícia sa podľa Darachvelidzeho snažila demonštrantov smerujúcich na festival zastaviť, no nedokázala zadržať všetkých.

Organizátori podujatia kritizovali políciu a jej prácu označili za neefektívnu. "Polícia nezablokovala prístupovú cestu k miestu festivalu, aby zamedzila (prístup) agresívnej skupine. Polícia nepoužila proti útočníkom primeranú silu," uviedli organizátori.

V Gruzínsku, kde sa väčšina obyvateľstva hlási k pravoslávnej cirkvi, panuje nepriateľstvo voči sexuálnym menšinám, píše AP. Priebeh viacerých podujatí organizovaných s cieľom podporiť príslušníkov LGBT komunity tam už tak bol násilne narušený aj v minulosti.