Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Fiala a Tusk neplánujú vyslať vojakov na Ukrajinu

Český premiér Petr Fiala prichádza na zasadnutie V4 v Prahe v utorok 27. februára 2024. Foto: TASR/AP

Na spoločnej tlačovej konferencii po rokovaní premiéri vyhlásili, že budú naďalej pomáhať Ukrajine v boji proti Rusku, ale nasadenie ich vojakov na Ukrajinu "nie je na stole".

Praha 27. februára (TASR) - Poľský premiér Donald Tusk a český premiér Petr Fiala v utorok po spoločnom rokovaní v Prahe uviedli, že neplánujú na Ukrajinu vyslať svojich vojakov. TASR informuje na základe správy agentúry PAP.

Na spoločnej tlačovej konferencii po približne jedenapolhodinovom rokovaní premiéri vyhlásili, že budú naďalej pomáhať Ukrajine v boji proti Rusku, ale nasadenie ich vojakov na Ukrajinu "nie je na stole".

"Poľsko nepredpokladá vyslanie svojich jednotiek na územie Ukrajiny," povedal Tusk. Dodal, že ide spoločný postoj dvoch krajín, ktoré sa "v pomoci Ukrajine v jej vojenskom úsilí angažujú viac ako väčšina."

"Nemyslím si, že by sme mali dnes špekulovať o budúcnosti, o tom, či nastanú okolnosti, ktoré zmenia tento postoj. Dnes by sme sa mali sústrediť – ako to robia vlády Poľska a Česka – na maximálnu podporu Ukrajiny v jej vojenskom úsilí," povedal poľský premiér.

Tusk ďalej uviedol, že ak by sa v pomoci Ukrajine angažovali všetky krajiny Európskej únie tak ako Poľsko a Česká republika, "možno by nebolo potrebné diskutovať o iných formách podpory".

Podľa Fialu sa v ČR o vyslaní vojakov na Ukrajinu neuvažuje. Dôležitejšie je podľa neho "pomôcť Ukrajine brániť sa proti agresii Ruska, aby neboli naplnené ciele režimu Vladimira Putina". Dodal, že je to dôležité pre Európu, globálnu bezpečnosť a pre svet ako taký. Aby Ukrajina zvíťazila, je potrebné podporovať ju všetkými spôsobmi, a to vojensky, humanitárne a finančne, dodal Fiala.