Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Fiala: Holokaust pripomína, že v ľuďoch je okrem dobra skryté aj zlo

Na snímke premiér ČR Petr Fiala. Foto: TASR - Martin Baumann

Predseda hornej komory parlamentu Miloš Vystrčil na stretnutí pripomenul, že od oslobodenia koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau uplynulo 79 rokov.

Praha 26. januára (TASR) - Holokaust sa podľa českého premiéra Petra Fialu stal jedným z kľúčových míľnikov histórie a pripomína, že v ľuďoch je okrem dobra skryté aj zlo. Spoločnosť sa musí snažiť, aby mu nedala príležitosť šíriť sa, uviedol Fiala v piatok na spomienkovom stretnutí pri príležitosti Dňa pamiatky obetí holokaustu, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Fiala zdôraznil, že holokaust bol najväčším zločinom v moderných dejinách Európy, ktorý pripravil o život milióny Židov, ale aj Rómov, príslušníkov rôznych menšín, odporcov nacizmu a ďalších obetí, ktoré sa ničím neprevinili.

"Snažme sa nedať ani milimeter priestoru v nás, v našich rodinách a našej spoločnosti nenávisti, antisemitským postojom a šíreniu zla. Všetci máme spoločnú zodpovednosť chrániť slabších a bojovať proti nenávisti v každej dobe, každý deň," vyhlásil český premiér.

Predseda hornej komory parlamentu Miloš Vystrčil na stretnutí pripomenul, že od oslobodenia koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau uplynulo 79 rokov. "Židia sa opäť po 79 rokoch stali terčom brutálneho násilia, brutálneho teroristického útoku. Je preto našou povinnosťou postaviť sa na stranu Izraela," povedal s odkazom na útoky militantného hnutia Hamas na židovské obyvateľstvo z vlaňajšieho októbra.

V Senáte prehovorila aj 95-ročná Doris Broulová, bývalá väzenkyňa nacistického vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau. Uviedla, že na vojnové roky nespomína s horkosťou, ublížene a nenávistne. "Naopak, čím ďalej, tým častejšie sa vo svojich spomienkach vraciam k mnohým prejavom obyčajnej ľudskej dobroty, ktorej sa mi vo vojnových rokoch dostalo a vďaka ktorým verím, že tu dnes môžem stáť," povedala Broulová.

Apelovala na ľudí, aby vedome nešírili lži, nenechali sa viesť nenávisťou a nachádzali v sebe dobro. "Či už budeme hovoriť o antisemitizme, islamofóbii či xenofóbii, len inými slovami nazývame obyčajnú nenávisť voči druhým, ktorá spravidla vyviera z neznalosti, obmedzenosti a hlúposti," dodala.

V českom Senáte sa v piatok pri príležitosti Dňa pamiatky obetí holokaustu a predchádzaniu zločinom proti ľudskosti, ktorý pripadá na sobotu 27. januára, uskutočnilo spomienkové stretnutie. Usporiadala ho Federácia židovských obcí v ČR a Nadačný fond obetiam holokaustu.





(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)