Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

Fiala reagoval na Orbána ohľadom postavenia sa na stranu federalistov

Na snímke premiér ČR Petr Fiala. Foto: TASR - Martin Baumann

Český vicepremiér a minister vnútra Vít Rakušan komentoval Orbánove vyjadrenia na Twitteri.

Budapešť 22. júla (TASR) - Český premiér Petr Fiala v sobotu reagoval na tvrdenia predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána na letnej univerzite Maďarov v rumunskom Baile Tušnade o tom, že Česko sa postavilo na stranu federalistov Európskej únie. Fiala podľa agentúry MTI Orbánovi pripomenul, že Česko je suverénnou krajinou a obhajuje svoje národné záujmy, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

"Česko je suverénna krajina a moja vláda obhajuje naše národné záujmy. Sami rozhodujeme, čo v EÚ presadzujeme, čo podporujeme, prípadne čo chceme zmeniť," odkázal Orbánovi Fiala prostredníctvom hovorcu českej vlády Václava Smolku.

"(Viktor) Orbán bol zvyknutý na niečo iné, pretože Andrej Babiš bol na ňom v európskej politike závislý. V tomto zmysle možno rozumieť jeho frustrácii. Absurdné nálepkovanie ale určite nepomôže potrebnej spolupráci stredoeurópskych krajín, tá naopak vyžaduje vzájomný rešpekt," dodal predseda českej vlády.

Český vicepremiér a minister vnútra Vít Rakušan komentoval Orbánove vyjadrenia na Twitteri.

"Jediná zmena, ktorou Česko vo vzťahu k EÚ prešlo, je posun od oportunizmu ku konštruktívnej európskej politike založenej na zdieľaných hodnotách. Už jednoducho nezastávame postoj: dajte nám naše dotácie a nechajte si vaše rozumy," napísal Rakušan.

Orbán v rámci hodnotenia EÚ hovoril aj o bode zlomu, ktorý sa ťahá medzi "federalistami" a "suverenistami". Podľa jeho slov zoskupenie Vyšehradskej štvorky napadli federalisti.

"Česi sa postavili na ich stranu, Slovensko váha, odolávajú iba Maďari a Poliaci," konštatoval Orbán.