Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Fiala: Verím, že so SR budeme spolupracovať v prospech oboch krajín

Na snímke premiér ČR Petr Fiala. Foto: TASR - Martin Baumann

Česko so Slovenskom podľa neho spájajú nielen hlboké historické väzby a blízkosť, ale aj priateľské vzťahy na všetkých úrovniach.

Praha 1. októbra (TASR) - Český premiér Petr Fiala verí, že ČR bude so Slovenskom na vládnej úrovni naďalej úzko spolupracovať v prospech oboch krajín. V reakcii na výsledky slovenských parlamentných volieb to napísal v nedeľu na sociálnej sieti X, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Sledoval som výsledky slovenských volieb a prajem Slovákom, nech povolebné rokovania vedú k zostaveniu dobrej vlády. Verím, že budeme na vládnej úrovni naďalej úzko spolupracovať v prospech oboch našich krajín," uviedol český premiér.

Česko so Slovenskom podľa neho spájajú nielen hlboké historické väzby a blízkosť, ale aj priateľské vzťahy na všetkých úrovniach.

Výsledok parlamentných volieb na Slovensku komentovali viacerí členovia českej vlády. Ministerka obrany Jana Černochová zdôraznila, že jej osud Slovenska nie je ľahostajný. "Prajem Slovákom zostavenie takej vlády, ktorá udrží v krajine prozápadný smer a nebude ľahostajná k faktu, že pár kilometrov za ich hranicou zomierajú deti, ženy aj muži civilisti, vojaci," napísala na sociálnej sieti X.

Podľa ministra vnútra Víta Rakušana je výsledok slovenských volieb pre Česko varovaním a poučením. Ak chce ČR zachovať liberálnu demokraciu, je podľa neho nutné vysvetľovať jej výhody aj tým, ktorí z nich profitujú málo a tiež vytvárať spoločnosť odolnú proti strachu.

Po sčítaní 99,98 percenta okrskov skončila na prvom mieste strana Smer-SD so ziskom 22,94 percenta hlasov. Za ním skončilo Progresívne Slovensko so 17,96 percentami a Hlas-SD, ktorý získal 14,7 percenta hlasov. Do parlamentu sa podľa neoficiálnych výsledkov dostalo sedem politických subjektov.