Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Fico na odovzdávanie Nobelovej ceny do Osla nepôjde

Slovenský premiér Robert Fico Foto: TASR/EPA

Slovenský premiér to potvrdil po skončení rokovania lídrov EÚ v Bruseli.

Brusel 19. októbra (TASR) - Slovenský premiér Robert Fico sa nechystá do Osla na slávnostné odovzdávanie Nobelovej ceny za mier pre Európsku úniu. Premiér to potvrdil po skončení dvojdňového rokovania lídrov EÚ v Bruseli.

"Nobelova cena za mier je vážna vec. Naznačilo sa tým, že Európska únia je inštitúcia, ktorá má svoju hodnotu a považujem za správne, že sa orientujeme na túto inštitúciu," povedal v tejto súvislosti Fico.

Predseda vlády SR priznal, že počas summitu EÚ bola aj diskusia o Nobelovej cene za mier, pričom sa hovorilo o návrhu predsedu Európskej rady Hermana Van Rompuya, či by sa na slávnostný ceremoniál v Osle nemala dostaviť celá Európska rada.

"Pochopiteľne toto sa nedá zmanažovať a zrealizovať. Ja nepredpokladám, že 27 premiérov bude k dispozícii. Ja určite nerátam, a ani som nerátal, že budem súčasťou takejto ceremónie," zdôraznil Fico.

Podľa názoru predsedu vlády by na prebratie Nobelovej ceny za mier pre EÚ mali odcestovať traja najvyšší lídri únie, tak ako bolo dohodnuté - predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz, predseda Európskej komisie José Manuel Barroso a predseda Európskej rady Herman Van Rompuy.