Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Fidel Castro sa pýtal Benedikta XVI., aké je to byť pápežom

Foto: TASR/AP

Na pôde vatikánskej ambasády si vymenili názory na cirkevnú liturgiu, situáciu vo svete a vede, informoval hovorca Vatikánu Federico Lombardi.

Havana 28. marca (TASR) - Pápež Benedikt XVI. sa dnes po omši pod otvoreným nebom, ktorú slúžil v Havane, stretol približne na pol hodinu s kubánskym revolučným lídrom Fidelom Castrom.

Na pôde vatikánskej ambasády si vymenili názory na cirkevnú liturgiu, situáciu vo svete a vede, informoval hovorca Vatikánu Federico Lombardi. Castro sa Benedikta XVI. pýtal, aké je to byť pápežom. Ten mu porozprával o svojej práci, svojich cestách a službe cirkvi.

Fidel, ktorý bol kedysi miništrantom a vychovávali ho jezuitskí kňazi, sa taktiež zaujímal o to, akými zmenami prešla náuka cirkvi od jeho detstva a akým výzvam čelí ľudstvo v súčasnosti. Pápeža požiadal, aby mu poradil knihu, ktorú by stálo za to prečítať a porozmýšľať o nej. Pápež mu sľúbil, že mu takú knihu vyberie.

Na stretnutí si aj zažartovali o svojom veku. Castro má 85 rokov, Benedikt oslávi 85. narodeniny budúci mesiac. "Áno, som starý, ale ešte môžem vykonávať svoju prácu," citoval Lombardi slová pápeža. Podľa hovorcu Vatikánu bola schôdzka pokojná, živá a srdečná.

Stretnutie sa uskutočnilo v závere pápežovej trojdňovej návštevy komunistického ostrova, počas ktorej Benedikt XVI. vyzval Kubáncov, aby hľadali skutočnú slobodu v čase, kedy ich krajina prechádza zmenami, a vyzval vedenie štátu, aby umožnilo katolíckej cirkvi zaujať v kubánskej spoločnosti významnejšiu úlohu.

Prílet pápeža do Ríma sa očakáva vo štvrtok dopoludnia.

Foto: TASR/AP


Pápež na záver návštevy Kuby vyzval na ukončenie amerického embarga




Pápež Benedikt XVI. vyzval v stredu pred odletom z Kuby na ukončenie amerického obchodného embarga voči komunistickému ostrovu. Počas trojdňovej návštevy vyzýval Kubáncov, aby hľadali skutočnú slobodu v čase, kedy ich krajina prechádza zmenami.

Jeho posledný odkaz sa však zameral na Spojené štáty, dlhoročného ideologického nepriateľa Kuby, ktorý už pred 50 rokmi zaviedol obchodné embargo v snahe zvrhnúť komunistickú vládu na karibskom ostrove. Na rozlúčkovej ceremónii na letisku v Havane pápež uviedol, že Kuba by mohla vybudovať spoločnosť širokej vízie, obnovenú a uzmierenú, ale je to ťažšie, keď reštriktívne ekonomické opatrenia, uvalené zo zahraničia, nespravodlivo zaťažujú ľudí.

Kubánsky prezident Raúl Castro vo svojom príhovore zdôraznil spoločné postoje, ktoré zastáva Havana aj Vatikán, ako je napríklad podpora rodín a detí, ale nedá sa vyhnúť ani rozdielnym názorom. Dodal, že kubánsky ľud venoval nesmiernu pozornosť každému pápežovmu slovu.

Nemecká agentúra DPA konštatovala, že veľmi očakávaná pápežova návšteva nepriniesla to, v čo mnohí dúfali - a to jeho jasný postoj k dodržiavaniu ľudských práv na ostrove. Benedikt XVI. na letisku pred odletom hovoril o potrebe "vybudovať bratskú spoločnosť, z ktorej nebude nik vylučovaný", nespomenul však potlačovanie odporcov režimu, ktoré sprevádzalo aj jeho pobyt na komunistickom ostrove.

Desiatkam disidentov znemožnili zúčastniť sa na pápežových omšiach v Santiagu a Havane. Hovorca Vatikánu uviedol, že na stretnutie s disidentskými skupinami nemal Benedikt XVI. čas.