Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Fidesz chce ekonomických prisťahovalcov okamžite posielať späť

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ilegálnych prisťahovalcov, ktorí do Maďarska prichádzajú z ekonomických dôvodov, je treba zadržať a čo najskôr ich vrátiť do vlasti.

Budapešť 10. februára (TASR) - Ilegálnych prisťahovalcov, ktorí do Maďarska prichádzajú z ekonomických dôvodov, je treba zadržať a čo najskôr ich vrátiť do vlasti. Vyhlásil to dnes v komerčnom rozhlase InfoRádió predseda parlamentnej frakcie Fideszu Antal Rogán, ktorý pripustil, že je to v rozpore s oficiálnym postojom Európskej únie.

Podľa jeho slov Maďarsko bude nútené uzavrieť prístup ekonomických prisťahovalcov do krajiny, pretože im nedokáže poskytnúť prácu. "V rokoch 2012 a 2013 stúpol počet žiadateľov o azyl z 2500 na 45.000, v januári 2015 ich počet dosiahol 14.000," konštatoval.

Rogán podotkol, že z Maďarska sa stane cieľová krajina utečencov, pretože západné krajiny Európy ich budú vracať do štátu, v ktorom ilegálne prekročili hranice Európskej únie.

Podľa predsedu frakcie Rakúsko začiatkom tohto leta sprísni a skráti azylový proces, utečencov bude preto rýchlejšie posielať späť do Maďarska. Maďarsko sa musí dovtedy pripraviť na nové podmienky. Rogán dodal, že vláda chce zorganizovať v tejto záležitosti "národnú konzultáciu", ktorá by jej poskytla podporu pri obhájení sprísneného maďarského postoja k azylovému procesu v Bruseli.

Na poznámku rozhlasu, že v prípade ekonomických migrantov nejde o kriminálnikov a sú medzi nimi aj deti, Rogán odpovedal, že Maďarsko musí dodržiavať Ženevskú konvenciu iba v prípade politicky prenasledovaných utečencov, voči ekonomickým utečencom nemá žiadne morálne povinnosti.