Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Fidesz inicioval diskusiu v parlamente o obmedzení prisťahovalectva

Predseda Fideszu Viktor Orbán Foto: TASR/AP Photo/MTI, Zsolt Szigetvary

Maďarská vládna strana Fidesz dnes predložila parlamentu návrh na diskusiu o obmedzení prisťahovalectva. Predseda parlamentnej frakcie Fideszu Antal Rogán túto iniciatívu zdôvodnil dvadsaťnásobným rastom počtu utečencov v Maďarsku v uplynulých dvoch rokoch s poznámkou, že drvivá väčšina z nich opustila svoju vlasť z ekonomických dôvodov. Podľa spravodajského ...

Budapešť 3. februára (TASR) - Maďarská vládna strana Fidesz dnes predložila parlamentu návrh na diskusiu o obmedzení prisťahovalectva. Predseda parlamentnej frakcie Fideszu Antal Rogán túto iniciatívu zdôvodnil dvadsaťnásobným rastom počtu utečencov v Maďarsku v uplynulých dvoch rokoch s poznámkou, že drvivá väčšina z nich opustila svoju vlasť z ekonomických dôvodov.

Podľa spravodajského servera Hir24.hu Rogán povedal, že je dôležité, aby poslanci parlamentu diskutovali o tom, akým spôsobom by bolo možné zabrániť tomu, aby do Maďarska prichádzalo čoraz viac utečencov, ktorí však prichádzajú z ekonomických dôvodov.

Diskutovať o tom by mohol parlament podľa neho už na jarnej schôdzi v druhej polovici februára. Zákonodarný zbor by potom mal vytvoriť nové pravidlá procesu udeľovania politického štatútu utečenca, dodal predseda frakcie.

Rogán poukázal aj na udalosti posledných dní, kedy z vlakov smerujúcich do Rakúska a Nemecka vysadili maďarské orgány stovky utečencov. Podľa jeho slov väčšina týchto migrantov bez cestovných dokladov prišla z Kosova, kde nemožno tvrdiť, že by bolo v súčasnosti politické prenasledovanie.

Politik Fideszu zdôraznil, že Maďarsko je na vonkajšej hranici Európskej únie, preto maďarské orgány sú povinné zadržať ilegálnych migrantov prichádzajúcich na územie únie.