Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Fidesz navrhne novelu ústavy, chce zaviesť štatút teroristickej hrozby

Maďarský premiér a predseda Fideszu Viktor Orbán, archívne foto Foto: TASR/AP

Celková investícia do vyznačenia jednej novej cyklotrasy a obnovenia značenia ďalších šiestich cyklotrás bola takmer 23.000 eur.

Budapešť 22. apríla (TASR) - Parlamentná frakcia maďarskej vládnucej strany Fidesz predloží do budúceho týždňa návrh úpravy ústavy, ktorou by do základného zákona zakotvila teroristickú hrozbu ako špeciálny štatút. Podľa agentúry MTI to dnes oznámil v Budapešti predseda frakcie Fideszu Lajos Kósa.

"Môže vzniknúť situácia, keď sila polície nebude dostatočná proti teroristickej hrozbe a bude potrebné nasadiť aj armádu," zdôvodnil návrh novely ústavy predseda frakcie po rokovaní parlamentných strán.

Návrh označili za vhodný aj poslanci ultrapravicovej strany Jobbik a ochranárskej strany LMP. Maďarská socialistická strana (MSZP) sa nezúčastnila ani na dnešnej schôdzke. Ľavičiari od začiatku série týchto rokovaní namietajú, že vláda v návrhu protiteroristického zákona ráta s možnosťou obmedzenia médií a telekomunikácií v prípade teroristickej hrozby, čo je pre socialistov neprijateľné.