Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ľavicový predseda maďarského bezpečnostného výboru napíše Sorosovi

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Schôdzku, na ktorej mali prerokovať tajné prijatie 1300 migrantov, členovia vládnej strany Fidesz opustili v reakcii na prítomnosť spolupredsedníčky opozičnej strany Politika môže byť iná - Szélovej.

Budapešť 25. januára (TASR) - Predseda maďarského parlamentného výboru pre národnú bezpečnosť za Maďarskú socialistickú stranu (MSZP) Zsolt Molnár sa na údajný "Sorosov plán" o migrácii spýta listom priamo amerického finančníka Georgea Sorosa. Ľavicový politik to podľa agentúry MTI oznámil v Budapešti po štvrtkovom zmarenom zasadnutí výboru.

Mimoriadnu schôdzku, na ktorej mali prerokovať tajné prijatie 1300 migrantov, členovia vládnej strany Fidesz opustili v reakcii na prítomnosť spolupredsedníčky opozičnej strany Politika môže byť iná (LMP) Bernadett Szélovej. Szélová totiž podľa nich slúži Sorosovým záujmom a Fidesz chcel zabrániť tomu, aby sa dostala k dôležitým informáciám.

Molnár povedal, že Sorosovu odpoveď zverejnia. Podpredseda výboru z Fideszu Szilárd Németh označil iniciatívu predsedu výboru za "prekročenie právomoci", pretože s ním Molnár o liste Sorosovi nekonzultoval.

Člen výboru Ádám Mirkóczki z ultrapravicovej strany Jobbik oznámil, že navrhne, aby na národnobezpečnostný výbor predvolali ministra vnútra Sándora Pintéra, ktorý priznal, že nemá informácie o tom, že by Soros organizoval ilegálne prisťahovalectvo.

Podľa Mirkóczkeho by mal predstúpiť aj štátny tajomník rezortu diplomacie Kristóf Altusz, ktorý v polovici januára pre denník Times of Malta oficiálne potvrdil vlaňajšie prijatie 1294 utečencov, pričom podľa opozície vláda míňa na kampaň o odmietaní utečeneckých kvót obrovské finančné prostriedky.

spravodajca TASR Ladislav Vallach