Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Fidesz počká s ratifikáciou na schôdzku Orbána s Kristerssonom

Švédsky premiér Ulf Kristersson (vľavo) hovorí počas tlačovej konferencie s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom v sídle švédskej vlády Rosenbad v Štokholme 24. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Predseda maďarského Národného zhromaždenia László Kövér vo štvrtok vyhlásil, že nepodporuje vstup Švédska do Severoatlantickej aliancie.

Budapešť 25. januára (TASR) - Parlamentná frakcia maďarskej vládnej strany Fidesz počká na výsledky stretnutia premiéra Viktora Orbána so švédskym premiérom Ulfom Kristerssonom, až potom rozhodne o ratifikácii vstupu Švédska do Severoatlantickej aliancie. S odvolaním sa na server atv.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Frakcia tak pre server reagovala po tom, čo predseda švédskej vlády Ulf Kristersson vyjadril ochotu stretnúť sa s maďarským premiérom Viktorom Orbánom, ktorý ho pozval do Budapešti, aby hovorili o vstupe Švédska do Severoatlantickej aliancie. Kristersson ale naznačil, že hovoriť o tom môžu aj na budúci týždeň v Bruseli.

Maďarsko je jediným členským štátom NATO, ktorého parlament doteraz prijatie Švédska neschválil. Turecko ratifikovalo vstup Švédska v utorok a na maďarský parlament medzičasom v tomto smere naliehal aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Predseda maďarského Národného zhromaždenia László Kövér vo štvrtok vyhlásil, že nepodporuje vstup Švédska do Severoatlantickej aliancie.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)