Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Fidesz: Rozšírenie atómovej elektrárne v maďarskom Paksi je nevyhnutné

Foto: TASR/MTI

Životnosť súčasných štyroch blokov sa časom skončí.

Budapešť 7. decembra (TASR) - Rozšírenie atómovej elektrárne v juhomaďarskom Paksi je nevyhnutné, pretože elektrická energia vyrobená v nej je najlacnejšia. Podľa agentúry MTI to uviedla dnes v Budapešti maďarská vládnuca strana Fidesz.

Rozšírenie elektrárne o ďalšie dva bloky je nevyhnutné z hľadiska dlhodobého zabezpečenia lacnej energie pre maďarský priemysel i obyvateľstvo, píše sa v dokumente Fideszu, ktorý reagoval na vyhlásenie ochranárskej opozičnej strany Politika môže byť iná (LMP).

LMP oznámila, že v parlamente iniciuje úpravu štátneho rozpočtu pre rok 2016, v ktorom financie vo výške 113 miliárd forintov (362,3 milióna eur), určené na rozšírenie elektrárne v Paksi, navrhne použiť na modernizáciu energetiky, stravovanie detí a na boj proti násiliu v rodinách.

Fidesz zdôraznil, že rozšírenie Paksu je nevyhnutné. Životnosť súčasných štyroch blokov sa totiž časom skončí, bez rozšírenia elektrárne bude Maďarsko z energetického hľadiska zraniteľné. "Tí, čo požadujú zastavenie rozvoja Paksu, útočia na maďarský národný záujem," zdôraznil vo vyhlásení Fidesz.

Dohodu o spolupráci pri mierovom využití jadrovej energie medzi Maďarskom a Ruskou federáciou podpísali 14. januára 2014 pri Moskve na pôde prezidentskej rezidencie Novo-Ogariovo za účasti maďarského premiéra Viktora Orbána a ruského prezidenta Vladimira Putina.

Rusko v zmysle zmluvy poskytne Maďarsku na výstavbu dvoch nových blokov elektrárne úver 12 miliárd eur.

Poslanci maďarského parlamentu schválili dohodu 6. februára. Prezident János Áder príslušný zákon podpísal 10. februára. Voči dohode ostro protestovali opozičné strany, okrem ultrapravicového Jobbiku.