Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Fidesz: Soros intenzívne lobuje v Bruseli proti Maďarsku

Gergely Gulyás, archívna snímka Foto: TASR/Martin Baumann

Gergely Gulyás, politik Fideszu, označil za šokujúce, koľko poslancov Európskeho parlamentu (EP) je v priamom kontakte so Sorosom, prípadne s organizáciami, ktoré financuje.

Budapešť 26. apríla (TASR) - Americký finančník George Soros začal v uplynulých týždňoch v Bruseli viesť neskrývanú intenzívnu lobistickú činnosť namierenú voči Maďarsku. Povedal to dnes v Budapešti zástupca predsedu parlamentnej frakcie maďarskej vládnej strany Fidesz Gergely Gulyás.

Podľa agentúry MTI politik Fideszu označil za šokujúce, koľko poslancov Európskeho parlamentu (EP) je v priamom kontakte so Sorosom, prípadne s organizáciami, ktoré financuje.

Cieľom finančníka podľa Gulyása je v skutočnosti zabrániť migračnej politike, ktorú vedie maďarská vláda, a otvorenie hraníc pred migrantmi. K tomu hľadá po celej Európe spojencov, dodal.

"Slobodne zvolená maďarská opozícia je veľmi slabá, avšak Soros je o to silnejší, zvlášť na medzinárodnom poli," konštatoval podpredseda frakcie Fideszu.

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán bude dnes na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu v Bruseli obhajovať kontroverznú novelu vysokoškolského zákona. Jej cieľom je podľa Orbánových oponentov znemožniť fungovanie Stredoeurópskej univerzity v Budapešti (CEU), ktorú financuje Soros.

Gulyás v tejto súvislosti povedal, že od bruselskej diskusie očakáva, že vysvitne, že záležitosti, pre ktoré Orbán prijal pozvanie do Bruselu, nie sú vôbec hodné fóra EP.

Pre novelu maďarského zákona o vysokých školách dnes Európska komisia (EK) poslala maďarskej vláde formálny list obsahujúci právnu analýzu. Je to prvý krok k začatiu právneho konania voči členskému štátu pre porušenie legislatívy EÚ.

EK v tomto prvom právnom kroku poukázala na to, že novela maďarského zákona je v rozpore s európskymi pravidlami. Budapešť má jeden mesiac na odpoveď. Ak Maďarsko právne zistenia EK nevyvráti, bude čeliť konaniu vo veci porušenia právnych predpisov EÚ.