Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Fidesz: Ústavu novelizujeme v súlade s rozhodnutiami ústavného súdu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Rada Európy vyzvala dnes Maďarsko, aby hlasovanie o štvrtej novele ústavy odložilo s cieľom umožniť Benátskej komisii preveriť obsah novely.

Budapešť 6. marca (TASR) - V zahraničných médiách je opäť vážne nedorozumenie v súvislosti s maďarským zákonodarstvom. Vyhlásil to dnes v Budapešti pred novinármi komunikačný riaditeľ vládnej strany Fidesz Máté Kocsis, ktorý reagoval na kritické vyjadrenia britského denníka Financial Times (FT) o pripravovanej štvrtej novele maďarskej ústavy.

Internetové vydanie FT dnes napísalo, že ak budúci pondelok schváli maďarský parlament návrh balíkov zákonov upravujúcich ústavu, tak v rámci Európskej únie bude potrebné odňať Maďarsku hlasovacie právo a bude treba pozastaviť vyplácanie finančných podpor z fondov únie.

Podľa tlačovej agentúry MTI Kocsis v reakcii na vyjadrenia FT povedal, že Maďarsko sa aj v tejto záležitosti rozhodným spôsobom a čestne obháji. Zahraničné médiá podľa jeho slov skresľujú skutočnú maďarskú situáciu. Zdôraznil, že zámerom novely ústavy bolo pripraviť dobrú úpravu základného zákona, ktorej každé ustanovenie vyhovuje doterajším verdiktom ústavného súdu.

Rada Európy vyzvala dnes Maďarsko, aby hlasovanie o štvrtej novele ústavy odložilo s cieľom umožniť Benátskej komisii preveriť obsah novely. Európska komisia avizovala, že novelu ústavy, ktorá čelí kritike v Maďarsku i v zahraničí, preverí po jej schválení.