Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Orbánov Fidesz za tri mesiace stratil milión voličov, stále však vedie

Predseda Fideszu Viktor Orbán Foto: TASR/AP Photo/MTI, Zsolt Szigetvary

Pokles preferencií maďarskej vládnej strany Fidesz mierne pokračoval aj v januári tohto roka, v uplynulých troch mesiacoch stratil Fidesz celkom jeden milión voličov.

Budapešť 13. januára (TASR) - Pokles preferencií maďarskej vládnej strany Fidesz mierne pokračoval aj v januári tohto roka, v uplynulých troch mesiacoch stratil Fidesz celkom jeden milión voličov. Vplýva to z dnes zverejnených výsledkov prieskumu verejnej mienky inštitútu Ipsos, podľa ktorých však s 23 percentnou podporou Fidesz stále vedie.

V posledných dvoch mesiacoch minulého roka stratil Fidesz desať percent, v januári pokles preferencií vládnej strany pokračoval o ďalšie dve percentá. Tábor jej priaznivcov pozostáva zhruba z 1,9 milióna voličov.

Podpora opozičných strán sa nezmenila, najsilnejší je aj naďalej ultrapravicový Jobbik, ktorý by volilo 14 percent Maďarov. Jobbik zaznamenal v poslednom štvrťroku nárast o dve percentá. Maďarská socialistická strana (MSZP) zostala v posledných mesiacoch na 11 percentách.

Ochranárska strana Politika môže byť iná (LMP) a Demokratická koalícia (DK) dosahujú po tri percentá, strany Spolu a PM preferovalo po jednom percente oprávnených voličov.

V uplynulom štvrťroku charakterizuje maďarských voličov vzdialenie sa od vládnej strany Fidesz a následná pasivita. Bývalí voliči Fideszu sa podľa Ipsosu nestali priaznivcami opozičných strán, výnimku tvorí zhruba 150.000 voličov, ktorí posilnili tábor Jobbiku. Z prieskumu vyplýva, že až 16 percent voličov by určite vôbec nešlo voliť.