Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Fidesz: Zahraničné univerzity v Maďarsku fungujú nezákonne

Na archívnej snímke predseda parlamentnej frakcie maďarskej vládnej strany Fidesz Lajos Kósa. Foto: TASR/AP

Predseda vládnej strany to uviedol po tom, čo tisíce Budapešťanov demonštrovali proti kontroverznému návrhu vysokoškolského zákona, ktorý sprísňuje podmienky fungovania zahraničných univerzít.

Budapešť 3. apríla (TASR) - Z 28 zahraničných univerzít pôsobiacich v Maďarsku funguje zákonným spôsobom iba jedna. Povedal to dnes predseda parlamentnej frakcie vládnej strany Fidesz Lajos Kósa.

Jeho vyjadrenie zaznelo po tom, čo v nedeľu tisíce Budapešťanov demonštrovali proti kontroverznému návrhu vysokoškolského zákona, ktorý sprísňuje podmienky fungovania zahraničných univerzít v Maďarsku.

Demonštranti, ktorí vyjadrili podporu Stredoeurópskej univerzite (CEU) založenej americkým finančníkom maďarského pôvodu Georgeom Sorosom v roku 1991, požadovali slobodu vzdelávania a demokraciu. Na CEU študuje vyše 1400 študentov, najmä zahraničných.

Podľa Lajosa Kósu maďarský Úrad vzdelávania (OH) každých päť rokov preveruje povolenia zahraničných univerzít, a tak sa stalo aj v roku 2016. Z výsledkov previerky vyplýva, že s výnimkou jedinej univerzity, ktorou je McDaniel College, žiadna nefunguje v súlade s platnými zákonmi.

Kósa však pripustil, že v prípade hromadného porušovania zákona môže ísť aj o problém samotného právneho systému.

Vláda premiéra Viktora Orbána chce novým zákonom podmieniť povolenie fungovania zahraničných univerzít na maďarskom území existenciou univerzitného areálu aj v krajine pôvodu, ale aj medzištátnou dohodou s danou krajinou. O návrhu začne rokovať parlament tento týždeň.

Podporu CEU vyjadrili viaceré osobnosti maďarského i medzinárodného vedeckého života. Voči novele zákona vznieslo výhrady aj americké ministerstvo zahraničných vecí.