Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Fidesz: Zomknutie dvoch maďarských strán slávilo v Rumunsku úspech

Ilustračná snímka Foto: FOTO TASR/AP

Podľa agentúry MTI komunikačný riaditeľ Fideszu Balázs Hidvégi poznamenal, že zomknutie maďarských strán pozitívne ovplyvnilo volebnú účasť príslušníkov maďarskej menšiny.

Budapešť 12. decembra (TASR) - Zomknutie dvoch maďarských strán, Demokratického zväzu Maďarov v Rumunsku (UDMR) a Maďarskej občianskej strany (PCM), prinieslo výsledok v nedeľňajších parlamentných voľbách v Rumunsku, reagovala maďarská vládna strana Fidesz na skutočnosť, že predstavitelia maďarskej menšiny v Rumunsku sa dostali do parlamentu.

Podľa agentúry MTI komunikačný riaditeľ Fideszu Balázs Hidvégi poznamenal, že zomknutie maďarských strán pozitívne ovplyvnilo volebnú účasť príslušníkov maďarskej menšiny.

Politik Fideszu konštatoval, že oproti predchádzajúcim voľbám budú mať Maďari v rumunskom parlamente zastúpenie vo väčšom pomere - vzhľadom na to, že počet poslancov parlamentu sa po týchto voľbách zníži.

"Pre Fidesz je mimoriadne dôležité, aby miestne maďarské spoločenstvo malo širšie zastúpenie v zákonodarnom zbore, čo môže priniesť nielen v krátkodobom, ale už aj v strednodobom horizonte výrazné zlepšenie v politike sedmohradských Maďarov," dodal Hidvégi.

Opozičná Maďarská socialistická strana (MSZP) po rumunských voľbách vydala vyhlásenie, v ktorom ocenila, že rumunskí Maďari budú mať aj od roku 2016 zastúpenie v parlamente. "Spolupráca predstaviteľov Maďarov žijúcich v Rumunsku priniesla výsledok aj napriek nízkej celoštátnej volebnej účasti," píše sa v dokumente MSZP.

Maďarskí socialisti zablahoželali UDMR a vyjadrili nádej, že ich partnerská strana bude úspešne riadiť krajinu. "Dúfame, že najväčšia vládna strana bude spolupracovať s predstaviteľmi Maďarov v nadchádzajúcom volebnom cykle," píšu maďarskí socialisti, podľa ktorých záujmom Maďarov je, aby rumunská a maďarská vláda dokázali spolupracovať, pretože doterajšia nedôveryhodná politika Fideszu a nacionalistická rétorika neviedli k cieľu.

Maďarská komerčná televízia ATV informovala, že UDMR podala žalobu kvôli protimaďarským esemeskám zasielaným v deň volieb. Považuje ich za narušenie volebného moratória a za nacionalistické štvanie.

V nedeľňajších parlamentných voľbách v Rumunsku jasne zvíťazila favorizovaná Sociálnodemokratická strana (PSD). Vyplýva to z takmer úplných výsledkov, ktoré dnes zverejnila rumunská volebná komisia.

Stredoľaví sociálni demokrati skončili na prvom mieste so ziskom približne 46 percent hlasov. Zaistili si tak výrazný náskok pred stredopravou Národnou liberálnou stranou (PNL), ktorú podporilo niečo vyše 20 percent voličov.

Tretie miesto so ziskom 8,4 percenta patrí novej, len tento rok založenej strane Zväz záchrany Rumunska (USR), ktorá svoj program postavila na boji proti korupcii. Päťpercentnú hranicu zvoliteľnosti tesne prekročili ešte tri menšie strany, medzi nimi aj UDMR, ktorá mala na kandidátke aj niekoľko kandidátov PCM.