Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Fidesz:Disciplinárne konanie Eurokomisie je politickou pomstou Bruselu

Maďarský premiér a predseda Fideszu Viktor Orbán, archívne foto Foto: TASR/AP

Podľa agentúry MTI Fidesz týmto spôsobom reagoval na to, že EK začala disciplinárne konanie kvôli segregácii rómskych detí na maďarských školách.

Budapešť 26. mája (TASR) - Maďarská vládnuca strana Fidesz tvrdí, že disciplinárne konanie, ktoré iniciovala Európska komisia (EK) voči Maďarsku, je politickou pomstou Bruselu za to, že namiesto utečencov míňa peniaze na vzdelávanie rómskych detí.

Podľa agentúry MTI Fidesz týmto spôsobom reagoval na to, že EK začala disciplinárne konanie kvôli segregácii rómskych detí na maďarských školách. Vládu kvôli konaniu EK kritizovali viaceré opozičné strany - Dialóg pre Maďarsko (PM), Demokratická koalícia (DK) i Maďarská liberálna strana (MLP).

"Konanie je ďalšou politickou pomstou Európskej únie za to, že (maďarská) vláda odmietla bruselskú žiadosť, aby financie určené na integráciu použila na prisťahovalcov. Vláda koná správne, keď nemieni najchudobnejším maďarským deťom zobrať ani halier, a keď tieto zdroje použije na inklúziu rómskych detí žijúcich v ťažkých podmienkach,"
píše sa vo vyhlásení Fideszu.

EK poslala Maďarsku list, v ktorom vyzýva vládu, aby zosúladila svoje právne normy týkajúce sa rovnakého zaobchádzania a vzdelávania, ako aj praktické aplikovanie politiky vzdelávania so smernicou Európskej únie o rovnosti rás, ktorá zakazuje rasovú či etnickú diskrimináciu vo vzdelávaní.

Komisia namieta, že rómske deti v Maďarsku navštevujú v neprimeranom počte špeciálne školy určené pre mentálne postihnutých a mnohé z nich sa zúčastňujú vzdelávania oddelene v rámci väčšinových škôl.