Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Fidesz:Nebudeme čakať, kým ilegálni migranti budú prichádzať ozbrojení

Ilustračné foto. Foto: TASR/MTI

Maďarsko je podľa Fideszu povinné chrániť svojich občanov, takisto aj svoje hranice a teda aj schengenské hranice EÚ.

Budapešť 11. júla (TASR) - Parlamentná frakcia maďarskej vládnej strany Fidesz naďalej tvrdí, že väčšina ilegálnych migrantov prichádzajúcich do Maďarska nie sú politickí utečenci. Podľa vyhlásenia frakcie, ktoré dnes zverejnila agentúra MTI, Fidesz nemieni čakať, kým sa do Maďarska začnú hrnúť ozbrojení migranti.

"Vojnových politických utečencov budeme prijímať aj naďalej, ale väčšina prichádzajúcich migrantov nie sú vojnoví politickí utečenci, ale ekonomickí prisťahovalci, ktorí zneužívajú utečenecké a ľudskoprávne pravidlá Európskej únie," píše frakcia vládnej strany v reakcii na piatkové slová spolupredsedníčky Maďarského helsinského výboru Márty Pardaviovej. Tá povedala, že väčšina imigrantov neprichádza do Maďarska za prosperitou, ale uteká pred vojnou alebo diktatúrou.

Maďarsko je podľa Fideszu povinné chrániť svojich občanov, takisto aj svoje hranice a teda aj schengenské hranice EÚ. "Ilegálna migrácia je porušením zákona a pri rádovo stotisícovom množstve imigrantov je pre krajinu aj neznesiteľnou ťarchou," zdôraznila frakcia.

Na rozdiel od občianskych organizácií, ktoré sú naklonené migrácii, a ľavicových strán, vládna strana Fidesz nemieni čakať s opatreniami až dovtedy, kým sa masy ilegálnych migrantov pokúsia do Maďarska dostať so zbraňami v ruke. Fidesz preto podľa tohto vyhlásenia zastáva názor, že uzatvorenie hraníc a sprísnenie príslušných zákonov je už nutné teraz. Frakcia vyzvala vládu, aby v prípade potreby na fórach EÚ obhajovala opatrenia prijaté v záujme ochrany Maďarska.