Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Parlamentné voľby na Fidži priniesli patovú situáciu

Zamestnanci volebnej kancelárie a skrutátori pracujú vo štvrtok 15. decembra 2022 v Národnom počítacom centre volebného úradu na Fidži, Suva na Fidži. Foto: TASR/AP

Podľa oficiálnych výsledkov zverejnených v sobotu tamojším volebným úradom získali obe strany 26 kresiel.

Suva 18. decembra (TASR) - Tohtotýždňové parlamentné voľby na Fidži sa skončili nerozhodným výsledkom, keďže väčšinu kresiel v 55-členom parlamente nezískala ani strana súčasného premiéra Franka Bainimaramu, ani tá jeho hlavného politického rivala Sitiveniho Rabuku. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Podľa oficiálnych výsledkov zverejnených v sobotu tamojším volebným úradom získali obe strany 26 kresiel.

Vláda sa teraz bude zostavovať prostredníctvom rokovaní, ktoré môžu byť zdĺhavé, pričom obe strany sa už teraz usilujú o získanie priazne sociálnych demokratov, ktorí vo voľbách získali zostávajúce tri kreslá. Ich lídrom je hlboko veriaci kresťan Viliame Gavoka, ktorý sa dostal do sporu s Bainimaramom aj Rabukom.

Napriek tomu, že Fidži je malý ostrovný štát ležiaci v tichomorskej Melanézii, výsledok tamojších volieb má regionálny význam, pretože premiér Bainimarama upevňuje vzťahy s Čínou, zatiaľ čo Rabuka aj Gavoka navrhujú styky s Pekingom zvoľniť, poznamenala AFP.