Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Tropická búrka Winston, ktorá sa prehnala Fidži, má už 42 obetí

Na Fidži spôsobili výdatné zrážky, náhle záplavy a silný vietor s nárazmi do 350 km/h aj obrovské škody na úrode Foto: TASR/AP

Záchranári sa stále pokúšajú dostať k obyvateľom odľahlých ostrovov a dedín, ktorí v dôsledku cyklóny zostali odrezaní od sveta.

Suva 24. februára (TASR) - Na minimálne 42 stúpol dnes počet obetí mohutnej cyklóny Winston, ktorá cez víkend zasiahla ostrovný štát Fidži. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na miestne úrady.

Okrem 42 potvrdených obetí sú stále nezvestní štyria ľudia vrátane desaťmesačného dieťaťa z najviac postihnutého ostrova Koro, ktoré pravdepodobne tiež prišlo o život.

Záchranári sa stále pokúšajú dostať k obyvateľom odľahlých ostrovov a dedín, ktorí v dôsledku cyklóny zostali odrezaní od sveta. Mnohí z nich potrebujú potraviny, vodu a prístrešie. Úrady sa snažia urýchlene obnoviť prerušené dodávky elektriny a vody a fungovanie komunikačných sietí. Bez elektrickej energie je stále väčšia časť hlavného mesta Suva.

Väčšina ostrovov štátu Fidži je v súčasnosti dostupná len na člnoch, ktoré však v dôsledku poškodenia prístavných mól nemajú často kde pristáť. Do provizórnych útulkov sa celkovo uchýlilo takmer 35.000 ľudí.

Výdatné zrážky, náhle záplavy a silný vietor s nárazmi do 350 km/h spôsobili aj obrovské škody na úrode. Existujú tiež obavy, že sa v stojatých vodách a rozmočenej pôde začnú množiť komáre, ktoré prenášajú horúčku dengue a ďalšie ochorenia.

Vláda Fidži vyhlásila stav prírodnej katastrofy, ktorý má platiť 30 dní a okrem iného dáva polícii osobitné právomoci zadržať ľudí bez zatykača.

Súostrovie Fidži sa nachádza v južnej časti Tichého oceánu, približne 2900 kilometrov od východného pobrežia Austrálie.