Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Figurínu Depardieua odstránili z múzea voskových figurín v Paríži

Na archívnej snímke herec Gerard Depardieu. Foto: TASR/AP

Depardieuova rodina v liste zverejnenom vo francúzskych médiách odsúdila "bezprecedentné sprisahanie proti nemu" a vyjadrila poľutovanie nad "kolektívnym hnevom" namiereným proti hercovi.

Paríž 19. decembra (TASR) - Voskovú figurínu francúzskeho herca Gérarda Depardieua odstránili z najslávnejšieho parížskeho múzea voskových figurín Grévin. Dôvodom sú negatívne reakcie návštevníkov po obvineniach, že sa nevhodne správal k ženám. V pondelok o tom informovalo múzeum. Správu o tom TASR prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Rozhodnutie odstrániť figurínu z Grévinovho múzea, takzvaného panteónu voskových celebrít, nasledovalo po nedávnej správe o hercovi vo francúzskej televízii, ktorá naštrbila jeho povesť vo Francúzsku a po celom svete.

Dokumentárny film odvysielaný verejnoprávnou televíziou France 2 opakovane zachytáva Depardieua pri nemravných poznámkach a gestách počas jeho cesty v Severnej Kórei v roku 2018. Od roku 2020 ho vyšetrujú aj pre znásilnenie. Herec všetky obvinenia odmieta.

Depardieu (74) bol za vyše pol storočia hviezdou v stovkách filmov, vrátane francúzskych klasík ako Posledné metro, Jean od Floretty či Cyrano z Bergeracu a anglicky hovorených filmov ako Zelená karta alebo Pí a jeho život.

Odstránenie voskovej figuríny sa časovo zhoduje s oznámením francúzskej ministerky kultúry Rimy Abdulovej-Malakovej, že sa začne disciplinárny proces týkajúci sa Radu Čestnej légie, najvyššieho francúzskeho vyznamenania udeleného hercovi, čo môže viesť až k jeho odňatiu.

Depardieu prostredníctvom svojich právnikov odkázal, že sa vyznamenania vzdáva. Hercovi už odobrali pocty v Kanade a Belgicku.

Depardieuova rodina v liste zverejnenom vo francúzskych médiách odsúdila "bezprecedentné sprisahanie proti nemu" a vyjadrila poľutovanie nad "kolektívnym hnevom" namiereným proti hercovi.