Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Filipínčania sa po zemetrasení a hrozbe cunami vracajú do domovov

Foto: TASR/AP

Viacerým mestám v strednej a južnej časti Filipín otrasy zeme prerušili dodávky elektriny.

Manila 1. septembra (TASR) - Desaťtisíce ľudí sa dnes vrátili do svojich domovov v strednej časti Filipín, ktoré v piatok zasiahlo silné podmorské zemetrasenie s magnitúdou 7,6, hroziace vznikom ničivých vĺn cunami.

Úrady, ktoré bezprostredne po zemetrasení nariadili evakuáciu obyvateľov do vyššie položených oblastí, už varovanie pred cunami odvolali.

Zemetrasenie, s epicentrom 146 kilometrov od mesta Guiuan na pobreží ostrova Samar, si vyžiadalo jednu obeť a spôsobilo aj menšie materiálne škody. Na juhofilipínskom ostrove Mindanao zomrela pod troskami domu, ktorý nevydržal otrasy zeme, 54-ročná žena; jej päťročného vnuka hospitalizovali so zraneniami.

Viacerým mestám v strednej a južnej časti Filipín otrasy zeme prerušili dodávky elektriny.

"Vyslali sme technikov a odborníkov, aby preskúmali cesty, mosty a statiku verejných budov," uviedol agentúre Reuters guvernér provincie Východný Samar s tým, že úrady už neočakávajú ďalšiu hrozby a sústreďujú sa na odstraňovanie škôd.

Ľudia nahlasovali poškodené mostné konštrukcie, cesty a budovy škôl.

Varovanie pred vznikom prívalových vĺn cunami vydalo Tichomorské centrum varovania pred cunami so sídlom v Miami nielen pre Filipíny, ale i Japonsko, Indonéziu, Taiwan, Papuu-Novú Guineu a americký štát Havaj.

Východný Samar patrí medzi najchudobnejšie oblasti Filipín. Takmer 90 percent obyvateľov tohto riedko zaľudneného ostrova žije na pobreží. Väčšina tamojších budov má jedno až dve poschodia.