Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Boj proti drogám na Filipínach povedie viceprezidentka

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Od nástupu Duterteho do funkcie v júni 2016 bolo pri policajných protidrogových operáciách usmrtených oficiálne viac než 6600 ľudí.

Manila 5. novembra (TASR) - Filipínsky prezident Rodrigo Duterte vymenoval viceprezidentku Leni Robredovú za šéfku vládneho orgánu, ktorý riadi kontroverzné zásahy proti výrobcom, dílerom a užívateľom drog. Urobil tak po jej nedávnom vyjadrení, že táto protidrogová kampaň "nefunguje", informovala v utorok agentúra DPA.

Robredová má byť spolupredsedníčkou výboru pre boj proti ilegálnym drogám (ICAD) až do skončenia Duterteho funkčného obdobia v roku 2022, oznámil prezidentský hovorca Salvador Panelo. Tento krok je podľa neho motivovaný "blahom filipínskeho ľudu".

Od nástupu Duterteho do funkcie v júni 2016 bolo pri policajných protidrogových operáciách usmrtených oficiálne viac než 6600 ľudí. Ľudskoprávne organizácie však odhadujú, že obetí môže byť v skutočnosti aj vyše 12.000.

Opozičná politička Robredová patrí medzi najhlasnejších kritikov Duterteho, pokiaľ ide o protidrogovú kampaň jeho vlády. V jednom z októbrových rozhovorov uviedla, že policajné operácie sú cielené hlavne proti chudobným ľuďom a obchodovanie s ilegálnymi drogami nedokázali zastaviť.