Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Proti islamistom na filipínskom ostrove Mindanao útočia vzdušné sily

Dym stúpa po leteckej útoku filipínskej armády na úkryty islamistov v meste Marawi na juhu Filipín Foto: TASR/AP

Filipínsky prezident Rodrigo Duterte vyhlásil v utorok 23. februára na ostrove Mindanao stanné právo práve v súvislosti s bojmi medzi vládnymi jednotkami a islamskými militantmi.

Manila 27. mája (TASR) - Po niekoľko dní trvajúcich bojoch filipínskej armády a islamistov na ostrove Mindanao, v meste Marawi a jeho okolí, filipínske ozbrojené sily zaútočili na úkryty a postavenia islamistov aj zo vzduchu.

Informoval o tom dnes hovorca armády Jo-ar Herrera.

Podľa jeho slov dochádza popri leteckých úderoch aj k presunu ďalších príslušníkov ozbrojených síl do spomínaného mesta armádnymi vozidlami.

Boje v lokalite si doteraz podľa armádnych zdrojov vyžiadali najmenej 56 obetí, medzi ktorými je 13 vojakov, dvaja policajti a 41 islamistov.

Ďalšími dvoma obeťami sú civilisti, ktorých zavraždili povstalci v jednej z nimi dočasne obsadených nemocníc.

Filipínsky prezident Rodrigo Duterte vyhlásil v utorok 23. februára na ostrove Mindanao stanné právo práve v súvislosti s bojmi medzi vládnymi jednotkami a islamskými militantmi. Podľa prezidentovho hovorcu by stanné právo malo platiť 60 dní na celom území spomínaného ostrova, objavili sa však i špekulácie, že potrvá možno hoci rok.

Ešte v stredu najvyšší filipínsky predstaviteľ pohrozil, že platnosť stanného práva rozšíri na celú krajinu. Tieto úvahy zdôvodnil konštatovaním, že stúpenci Islamského štátu sa medzičasom udomácnili aj v centrálnej časti a na severe ostrovnej krajiny.