Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Filipíny sťahujú z Libérie vojakov mierových síl kvôli ebole

Ilustračné foto FOTO TASR/AP

Filipíny sa rozhodli kvôli spomínanej epidémii pre stiahnutie 115 príslušníkov svojho armádneho kontingentu mierových síl.

Abidjan/Dakar/Libreville/Manila/Monrovia/Freetown 23. augusta (TASR) - Pobrežie Slonoviny uzavrelo pozemné hranice s Guineou a Libériou v snahe predísť ďalšiemu šíreniu epidémie eboly, ktorá si na západe čierneho kontinentu vyžiadala podľa piatkových informácií Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) takmer 1500 obetí.

Informáciu priniesla dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na tamojšie vládne zdroje.

Gabon a Senegal rozšírili v piatok zoznam krajín, ktoré uzavreli hranice s epidémiou zasiahnutými krajinami, pričom Gabon zaviedol pre občanov týchto štátov aj vízovú povinnosť.

Filipíny sa rozhodli dnes kvôli spomínanej epidémii pre stiahnutie 115 príslušníkov svojho armádneho kontingentu mierových síl v Libérii.

Práve táto africká krajina je najsilnejšie postihnutá ochorením, proti ktorému niet zatiaľ s výnimkou experimentálnych preparátov efektívneho lieku, ani terapie. V Libérii zaregistrovali už takmer 1100 prípadov hemoragickej horúčky, spomedzi ktorých sa 624 skončilo úmrtím pacientov.

Parlament v ďalšej krajine postihnutej epidémiou, v Sierra Leone, prijal v zrýchlenom konaní zákon, ktorý umožní trestať až dvoma rokmi väzenia každého, kto zatají pacienta sužovaného ebolou alebo inými podobnými ochoreniami.