Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Na Filipínach protestovali proti návšteve B. Obamu, polícia zasiahla

Policajti vyzbrojení obuškami, štítmi a vodným delom blokovali zástavami mávajúcich demonštrantov v prístupe k prísne stráženému komplexu veľvyslanectva. Foto: TASR/AP

Aktivisti poukazovali aj na hroziacu dohodu, na základe ktorej by došlo k zvýšeniu americkej vojenskej prítomnosti v krajine.

Manila 23. apríla (TASR) - Filipínska polícia dnes zasahovala pred ambasádou USA v hlavnom meste Manila proti viac než stovke ľavicových aktivistov, ktorí vyjadrovali svoj nesúhlas s návštevou amerického prezidenta Baracka Obamu.

Policajti vyzbrojení obuškami, štítmi a vodným delom blokovali zástavami mávajúcich demonštrantov v prístupe k prísne stráženému komplexu veľvyslanectva. Tým sa napriek tomu podarilo prekĺznuť k budove, čím vyvolali krátku potýčku, ako aj následnú dopravnú zápchu.

Muži zákona boli nútení použiť vodné delo, ktorým sa snažili demonštrantov vytlačiť z miesta zhromaždenia, k zatknutiam však nedošlo. Aktivisti poukazovali aj na hroziacu dohodu, na základe ktorej by došlo k zvýšeniu americkej vojenskej prítomnosti v krajine.

V rámci svojho turné po štátoch juhovýchodnej Ázie pricestuje Obama v pondelok na dvojdňovú návštevu Filipín. Predtým sa zastaví v Japonsku, Južnej Kórei a Malajzii.