Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Filipíny odmietajú vyjednávať s militantmi o prepustení rukojemníkov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vojenské jednotky začali obkľučovať skupinu militantov z teroristickej organizácie Abú Sajjáf, blízkej al-Káide, ktorí zadržiavajú dvoch Kanaďanov, Nóra a Filipínku.

Manila 11. marca (TASR) - Filipíny nebudú vyjednávať s islamskými militantmi, ktorí požadujú výkupné za prepustenie troch cudzincov-mužov a jednej Filipínky, unesených pred takmer pol rokom z prímorského letoviska na juhu krajiny. Povedal to dnes hovorca armády.

Brigádny generál Restituto Padilla uviedol, že vojenské jednotky začali obkľučovať skupinu militantov z teroristickej organizácie Abú Sajjáf, blízkej al-Káide, ktorí zadržiavajú dvoch Kanaďanov, Nóra a Filipínku.

"Politika nevyjednávania s únoscami zahŕňa pravidlo neplatiť výkupné," povedal Padilla agentúre Reuters. Súčasne odmietol jednomesačnú lehotu, ktorú militanti dali na zaplatenie výkupného. Označil ju za úskok zo strany militantov s cieľom dostať sa z obkľúčenia.

Štyroch rukojemníkov uniesli z prímorského letoviska na juhofilipínskom ostrove vlani v septembri. Panuje presvedčenie, že ich držia v džungli na ostrove Jolo, ktorý je baštou skupiny Abú Sajjáf. Organizácia je známa bombovými útokmi, zotínaním hláv a únosmi.

V 90-sekundovom novom videoklipe zverejnenom na facebookovom účte blízkom islamistom prosia traja unesení cudzinci svoje vlády, aby splnili požiadavky militantov, ktorí sa im vyhrážajú popravou.

Bolo to už tretie zverejnené video s výzvami týchto rukojemníkov. Hoci sa v najnovšom klipe nespomína výška požadovaného výkupného, v novembri jeden zo zajatcov povedal, že militanti chcú za každého z nich v prepočte 29 miliónov dolárov.

Militanti zo skupiny Abú Sajjáf zadržiavajú aj ďalších cudzincov, medzi ktorými sú Holanďan, Japonec a taliansky misionár, dodáva Reuters.