Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Filipíny odsúdili čínsku plávajúcu bariéru v Juhočínskom mori

Na archívnej snímek čínska loď pobrežnej stráže sa pokúša zablokovať cestu filipínskej zásobovacej lodi (vľavo) pri spornom Juhočínskom mori. Foto: TASR/AP

Filipínsky poradca pre národnú bezpečnosť v pondelok povedal, že Manila "využije všetky príslušné opatrenia" na odstránenie bariéry vytvorenej z bójí.

Manila 25. septembra (TASR) - Filipíny "ostro odsúdili" krok Číny, ktorá minulý týždeň nainštalovala v spornej oblasti Juhočínskeho mora plávajúcu prekážku. TASR o tom informuje v pondelok podľa správy agentúry Reuters.

"Filipíny dôrazne odsudzujú inštaláciu bariéry Čínou v časti plytčiny Scarborough (v Juhočínskom mori)," napísal v nedeľu hovorca filipínskej pobrežnej stráže a Úrad pre rybolov a vodné zdroje na sociálnej sieti X (bývalý Twitter).

Plávajúca prekážka podľa neho zabraňuje filipínskym rybárom v prístupe na plytčinu a pripravuje ich tak o prácu a živobytie.

Filipínsky poradca pre národnú bezpečnosť v pondelok povedal, že Manila "využije všetky príslušné opatrenia" na odstránenie bariéry vytvorenej z bójí.

Filipínske úrady objavili približne 300-metrov dlhú bariéru v blízkosti plytčiny Scarborough minulý piatok. Podľa nich ju tam nainštalovala čínska pobrežná stráž, ktorá na to využila tri nafukovacie člny a jednu loď tzv. čínskych námorných milícií.

Čínske plavidlá sa podľa filipínskeho hovorcu vzdialili, keď zistili, že sa na palube filipínskej lode nachádzajú aj novinári. Ešte predtým obvinili filipínsku loď a rybárov z porušovania medzinárodných noriem aj čínskych zákonov.

"Filipínska pobrežná stráž bude naďalej úzko spolupracovať so všetkými zainteresovanými vládnymi agentúrami na riešení týchto problémov, presadzovaní našich námorných práv a ochrane našich námorných domén," uviedol hovorca.

Peking podľa Manily opakovane inštaluje takéto plávajúce bariéry, keď v oblasti zaznamená väčší počet rybárov.

Čínske veľvyslanectvo v Manile sa k situácii dosiaľ nevyjadrilo.

Peking sa plytčiny Scarborough zmocnil v roku 2012 a prinútil Filipíncov chytať ryby ďalej a s menšími úlovkami. Čína im napokon umožnila využívať túto neobývanú plytčinu po zlepšení bilaterálnych vzťahov medzi krajinami v čase úradovania filipínskeho exprezidenta Rodriga Duterteho. Vlani ho však vystriedal súčasný prezident Ferdinand Marcos a napätie sa medzi Manilou a Pekingom opäť zvýšilo.

Čína si nárokuje 90 percent Juhočínskeho mora, v ktorom sa prekrývajú výhradné hospodárske zóny Vietnamu, Malajzie, Bruneja, Indonézie, ako aj Filipín.