Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Filipíny odsúdili výzvu EP na prepustenie kritičky prezidenta

Na snímke prezident Filipín Rodrigo Duterte. Foto: TASR AP

Uvedenú filipínsku političku zadržiavajú od 24. februára v národnej policajnej centrále.

Manila 17. marca (TASR) - Filipínska vláda odkázala dnes Európskemu parlamentu (EP), aby sa zdržal zasahovania do záležitostí tejto krajiny, akým je podľa nej výzva na prepustenie poprednej kritičky filipínskeho prezidenta Rodriga Duterteho, zadržiavanej pre obvinenia súvisiace s drogami.

Európsky parlament prijal vo štvrtok uznesenie vyzývajúce na bezodkladné prepustenie Leily de Limovej - filipínskej senátorky odmietajúcej tzv. vojnu proti drogám, ktorú vedie prezident Duterte a ktorej výsledkom je usmrtenie tisícov ľudí pri policajných zásahoch alebo v rámci údajného svojvoľného zabíjania.

Europoslanci tiež vyzvali filipínske orgány, aby "stiahli všetky politicky motivované obvinenia voči nej a prestali s akýmkoľvek ďalšími obťažujúcimi krokmi".

Uvedenú filipínsku političku zadržiavajú od 24. februára v národnej policajnej centrále na základe tvrdení trestancov, že v minulosti, keď bola ministerkou spravodlivosti, jej platili vysoké čiastky peňazí za to, aby im umožnila pokračovať v obchodovaní s drogami vo väzniciach. Samotná Leila de Limová označila túto záležitosť za "obyčajné politické prenasledovanie" za to, že vystupovala proti Duterteho protidrogovej kampani.

"Nemôžu diktovať filipínskej vláde, čo má robiť so svojimi občanmi, ktorí čelia obvineniam zo zločinov, a nemôžu ani zasahovať do súdnych konaní v našej krajine," vyjadril sa právny poradca filipínskeho prezidenta Salvador Panelo. "Toto je cudzie zasahovanie. Mali by sa starať o vlastné záležitosti," dodal v reakcii na výzvu europarlamentu.