Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Počet obetí zosuvov pôdy a tajfúnu Mangkhut na Filipínach dosiahol 127

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ďalších najmenej 111 ľudí je nezvestných.

Manila 22. septembra (TASR) - Na 127 vzrástol na Filipínach počet obetí zosuvov pôdy a ďalších nehôd spôsobených tajfúnom Mangkhut a monzúnovými dažďami. Uviedla to v sobotu agentúra DPA s odvolaním sa na údaje miestnej polície.

Ďalších najmenej 111 ľudí je nezvestných. Osemdesiattri z celkového počtu mŕtvych je hlásených z administratívneho územného celku Cordillera, ležiaceho na severofilipínskom ostrove Luzon, spresňujú policajné hlásenia. Tento región sa dostal do oblasti vyčíňania tajfúnu Mangkhut minulý týždeň.

Filipíny zasiahne každý rok priemerne 20 tajfúnov, spôsobujúcich záplavy či zosuvy zeminy. V novembri 2013 udrel na toto tichomorské súostrovie tajfún Haiyan, pričom zahynulo viac ako 6300 ľudí a zo svojich domovov museli odísť viac ako štyri milióny ľudí.

Humanitárnu pomoc Filipínam bojujúcim s prírodnými živlami oznámila tento týždeň aj Európska komisia, ktorá poskytne dva milióny eur. Zodpovedný eurokomisár Christos Stylianidis uviedol, že európska pomoc pomôže tým najzraniteľnejším, ktorí prišli o svoje domovy, zaistiť potrebný prístrešok, jedlo, pitnú vodu a prístup k základnej hygiene.

EÚ zároveň pomáha Filipínam aj prostredníctvom vesmírneho programu Copernicus zameraného na mapovanie Zeme - úradom a záchranárom poskytuje presné údaje v reálnom čase z najviac postihnutých oblastí.