Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Filipínsky prezident vyhlásil stav ohrozenia verejného zdravia

Pracovník v ochrannom oblečení dezinfikuje triedy v škole, ktorú dočasne uzatvorili ako opatrenie pre nový koronavírus vo filipínskom San Juane 9. marca 2020. Filipínsky prezident Rodrigo Duterte vyhlásil stav ohrozenia verejného zdravia. Stalo sa tak po tom, ako v krajine zaznamenali desať prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV2. Foto: TASR/AP

Filipínsky minister zdravotníctva Francisco Duque oznámil, že počet prípadov nákazy novým koronavírusom v krajine stúpol na desať.

Manila 9. marca (TASR) - Filipínsky prezident Rodrigo Duterte vyhlásil stav ohrozenia verejného zdravia. Stalo sa tak po tom, ako v krajine zaznamenali desať prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV2. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA s odvolaním sa na miestnych predstaviteľov.

Na základe vyhláseného stavu ohrozenia verejného zdravia musia všetky vládne agentúry a útvary mobilizovať potrebné zdroje, aby podnikli rozhodujúcu, naliehavú a primeranú reakciu a opatrenia v snahe obmedziť a zlikvidovať hrozbu ochorenia COVID-19 spôsobeného koronavírusom SARS-CoV-2.

Podľa vyhlásenia, podpísaného v nedeľu a zverejneného v pondelok, sa filipínsky minister zdravotníctva Francisco Duque môže v súvislosti s riešením hrozby nákazy obrátiť na štátnu políciu a ďalšie orgány činné v trestnom konaní.

Duque oznámil, že počet prípadov nákazy novým koronavírusom v krajine stúpol na desať, keď sa cez víkend jeho prítomnosť potvrdila u ďalších štyroch ľudí.

V piatok na Filipínach hlásili prvý prípad prenosu vírusu z človeka na človeka. Ide o 62-ročného pacienta, ktorý v nedávnej minulosti necestoval do krajiny, kde sa koronavírus vyskytuje. Pozitívne výsledky testov mala aj jeho 59-ročná manželka.