Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Filipíny si pre incident v Juhočínskom mori predvolali vyslanca Číny

Námorníci čínskej armády mávajú po zakotvení výcvikovej lode Čchi Ťi-kuang Námorníctva Čínskej ľudovej oslobodeneckej armády (NČĽOA) v prístave filipínskeho hlavného mesta Manila v stredu 14. júna 2023. Foto: TASR/AP

Filipíny tvrdia, že loď čínskej pobrežnej stráže v sobotu blokovala filipínske zásobovacie plavidlo a poškodila ho vodným delom.

Manila 25. marca (TASR) - Filipínske ministerstvo zahraničných vecí v pondelok uviedlo, že si predvolalo čínskeho vyslanca v súvislosti s "agresívnym konaním" čínskej pobrežnej stráže a ďalších plavidiel v blízkosti atolu v Juhočínskom mori. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP.

Manila vyjadrila svoj "dôrazný protest proti agresívnym krokom čínskej pobrežnej stráže a námorných síl proti" filipínskej zásobovacej misii v oblasti atolu Second Thomas Shoal, oznámil filipínsky rezort diplomacie.

Filipíny tvrdia, že loď čínskej pobrežnej stráže v sobotu blokovala filipínske zásobovacie plavidlo a poškodila ho vodným delom. Pri incidente sa zranili traja filipínski vojaci.

Podobné incidenty nie sú ojedinelé. V Juhočínskom mori došlo v uplynulých týždňoch ku viacerým kolíziám medzi filipínskymi a čínskymi loďami, čím značne eskalovalo napätie medzi oboma krajinami.

Čína si nárokuje takmer celé Juhočínske more a odmieta konkurenčné nároky iných krajín v tomto regióne. V oblasti je preto dlhodobo napätá situácia. Medzinárodný arbitrážny súd už v roku 2016 odmietol nároky Pekingu na takmer celú obchodnú cestu v Juhočínskom mori. Čína sa však nezúčastnila na súdnom pojednávaní a jeho verdikt neakceptuje.