Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

FOTO: Veľké povodne na Filipínach si vyžiadali obete i vysídlených

Záplavy postihli viac než milión obyvateľov. Foto: TASR/AP

Zasiahli aj hlavné mesto Manila.

Manila 13. augusta (TASR) - Najmenej troch mŕtvych a zhruba 60.000 vysídlených si vyžiadali rozsiahle povodne, ktoré v priebehu víkendu zasiahli filipínsku metropolu Manila a niekoľko provincií na severe tejto krajiny. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA s odvolaním sa na filipínske úrady.

Záplavy postihli viac než milión obyvateľov. Najhoršie zasiahnuté bolo hlavné mesto. Povodne dosahovali v niektorých častiach Manily výšku 180 centimetrov, uviedla filipínska národná agentúra pre pomoc pri katastrofách.

Viac než 33.000 obyvateľov metropoly bolo nútených opustiť svoje domovy.
Foto: TASR/AP

Viac než 33.000 obyvateľov metropoly bolo nútených opustiť svoje domovy od soboty, kým ďalších 26.000 ľudí tak muselo urobiť aj v ďalších desiatich provinciách na severe Filipín. V zasiahnutých oblastiach uzatvorili školy i vládne úrady.

Filipínsky meteorologický úrad informoval, že dve tropické búrky - Leepi a Yagi -, ktoré lokalizovali pri severnom pobreží Filipín, vyvolali prudké dažde.

Očakáva sa, že nepriaznivé počasie v krajine pretrvá až do polovice týždňa. Úrady vyzvali obyvateľov, aby v súvislosti s hrozbou náhlych povodní a zosuvov zostali ostražití.

Najhoršie zasiahnuté bolo hlavné mesto. Povodne dosahovali v niektorých častiach Manily výšku 180 centimetrov.
Foto: TASR/AP

Filipíny sú každoročne zasiahnuté v priemere 20 cyklónmi, pripomína DPA. Doposiaľ najsilnejší tajfún - Haiyan - udrel na krajinu v roku 2013 a vyžiadal si viac než 6300 obetí a štyri milióny vysídlených.