Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Filipíny obnovia mierové rozhovory s komunistickými povstalcami

Muž sprejuje na múr nápis AFP - Ozbrojené sily Filipín v Quezon city, severne od Manily,10.3.2017. Foto: TASRAP

Komunistickí povstalci bojujú proti filipínskej vláde od konca 60. rokov minulého storočia. Ich hnutie patrí k najdlhším ľavicovým povstaniam v Ázii.

Manila 12. marca (TASR) - Filipínska vláda a komunistickí povstalci sa dohodli na obnovení mierových rozhovorov, prerušených minulý mesiac prezidentom Rodrigom Dutertem.

Obe strany sa tiež dohodli na čo najskoršom jednostrannom vyhlásení pokoja zbraní každou z nich a na tom, že otázkou bilaterálneho prímeria sa budú zaoberať ešte pred aprílovými formálnymi rokovaniami, povedal v nedeľu poradca prezidenta pre otázky mieru, Jesus Dureza.

Dohoda bola dosiahnutá po neformálnych stretnutiach medzi vyjednávačmi, ktoré sa konali v piatok a v sobotu v holandskom Utrechte.

"Jednostranné prímerie je úvodom k dočasnému bilaterálnemu prímeriu, ktoré potrebuje ešte ďalšie stretnutia," povedal Dureza. "Očakáva sa, že obe strany začnú diskusiu o bilaterálnom prímerí počas plánovaného obnovenia rokovaní," dodal.

Stretnutia, umožnené nórskou vládou, viedol hlavný vyjednávač filipínskej vlády, Silvestre Bello a jeho náprotivok z radov komunistických povstalcov, Fidel Agcaoili.

V spoločnom vyhlásení obe strany uviedli, že vláda obnovila dohodu o udelení imunity pre tých rebelov, ktorí sú zaangažovaní v mierových rokovaniach.

Duterte prerušil mierové rokovania s rebelmi vo februári, po sérii smrtiacich útokov partizánov na vládne sily. Kritizoval tiež požiadavku povstalcov, týkajúcu sa prepustenia 400 politických väzňov.

Komunistickí povstalci bojujú proti filipínskej vláde od konca 60. rokov minulého storočia. Ich hnutie patrí k najdlhším ľavicovým povstaniam v Ázii.