Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Vládne sily na Filipínach zabili 11 bojovníkov Džamáa abú Sajjáf

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Boje sa odohrali v oblasti horského mesta Patikul na vulkanickom ostrove Jolo, ktoré leží asi 1000 kilometrov južne od metropoly Manila. Zranenia v nich utrpelo 17 vojakov.

Manila 26. augusta (TASR) - Najmenej 11 islamských militantov zahynulo dnes v bojoch s vládnymi jednotkami na juhu Filipín. S odvolaním sa na regionálneho veliteľa filipínskej armády o tom informovala agentúra AP.

Vojaci boli na hliadke, keď narazili na skupinu približne 100 príslušníkov ozbrojenej islamistickej skupiny Džamáa abú Sajjáf.

Boje sa odohrali v oblasti horského mesta Patikul na vulkanickom ostrove Jolo, ktoré leží asi 1000 kilometrov južne od metropoly Manila. Zranenia v nich utrpelo 17 vojakov.

V tejto oblasti militanti pred dvoma dňami odrezali hlavu filipínskemu zajatcovi, 18-ročnému Patrickovi Jhamesovi Almodavarovi, po tom, ako jeho rodina nezaplatila požadované výkupné vo výške jeden milión pesos (zhruba 19.000 eur).

Medzi zabitými je aj jeden z vodcov spomínanej skupiny, ktorý je spájaný s vlaňajším únosom dvoch Kanaďanov, Nóra a Filipínca na dovolenkovom ostrove Samal. Kanaďanov Johna Ridsdela a Roberta Halla povstalci zabili v apríli a júni, keď nedostali požadované výkupné. Filipínca prepustili v júni.

Povstalci stále zadržiavajú Nóra, päť Malajzijčanov, osem Indonézanov, Holanďana a niekoľko Filipíncov.

Filipínsky prezident Rodrigo Duterte vydal príkaz na likvidáciu týchto teroristov. Varoval tiež, že by sa mohli pridať k extrémistickej organizácii Islamský štát (IS).

Džamáa abú Sajjáf patrí medzi najnásilnejšie moslimské separatistické skupiny na prevažne katolíckych Filipínach.

USA a Filipíny označili skupinu Džamáa abú Sajjáf, v ktorej radoch bojuje vyše 400 ozbrojencov, za teroristickú organizáciu.